A cukorbetegek sebgyógyulását segítő készítményt fejlesztenek Szegeden

A cukorbetegek sebgyógyulását segítő készítményt fejlesztenek Szegeden

Már zajlik annak a készítménynek a technológiai fejlesztése, amelyet cukorbetegség szövődményeként kialakuló fekélyek és sebek gyorsabb gyógyulásának elősegítésére fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáján – írja az MTI.

Erős Gábor és munkatársai a dantrolén nevű, Magyarországon jelenleg csak egy viszonylag ritka, altatás közben fellépő szövődmény kezelésére használt hatóanyagról ismerték fel, hogy alkalmas a sebgyógyulás támogatására. A dantrolén alapjáraton egy izomlazító gyógyszer, ami többek közt hatékony a malignus hyperthermia, vagyis az altatás során fellépő végletes testhőmérséklet-emelkedés ellen is. A sejtkultúrákon és egészséges állatokon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a dantrolén ugyanakkor helyileg oldat vagy krém formájában alkalmazva gyorsítja a sebek gyógyulását.

A hatóanyag alkalmazására az egyetem még 2013-ban kapott ideiglenes szabadalmi oltalmat  Magyarországon, majd ezt követően az USA-ban és az Európai Unióban is elindították a folyamatot. Amerikában már korábban megkapta a védelmet a megoldás, a közelmúltban pedig az Európai Szabadalmi Hivatal is az oltalom megadási szándékáról tájékoztatta az intézményt. A gyógyszer fejlesztésében már véget ért az úgynevezett preklinikai fázis, jelenleg a készítmény technológiai fejlesztése zajlik, a tervek szerint pedig olyan krémet hoznak majd létre, amely hosszabb távon is stabilan megmarad a kezelési felületen. Ezt követően jöhetnek majd a klinikai vizsgálatok diabéteszes betegek egy csoportján.

Forrás: Index.hu

Kép: Világgazdaság