Város

Megközelíthetőség

Ideális földrajzi fekvésének köszönhetően a város köti össze a déli határ mentén fekvő országokat az Európai Unióval. Szeged országos és nemzetközi közlekedési folyosók metszésében helyezkedik el. Itt van a metszéspontja a Nyugatot Déllel, Berlint az Adriával és a Balkánnal, a Közel-Kelettel, illetve Kis-Ázsiával összekötő közlekedési folyosóknak.

Szeged kiváló közlekedési adottságokkal rendelkezik: a magyar-román-szerb hármas határ közelében fekvő Szeged autópályán, vasúton, levegőben és vízen is jól megközelíthető. A város Budapesttől 170 km-re, a Nyugat-Európából dél és dél-kelet felé vezető egyik legfontosabb nemzetközi közúti tranzit szállítási útvonalon, az M5-ös és az M43-as autópályák csomópontjánál fekszik.

Vasúti közlekedés

Szeged közvetlen vasúti kapcsolatokkal rendelkezik Budapest, Békéscsaba, Mezőhegyes és Szabadka (Szerbia) felé. A Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása 2022-re készülhet el.

Vízi közlekedés

A Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyójaként vízi összeköttetést biztosít egészen a tengerig, e két folyó áthalad Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, valamint Szerbia területén. A szegedi medencés kikötő egyike a hat országos jelentőségű folyami kikötőnek.

Légi közlekedés

A város nyugati határán lévő nemzetközi repülőtéren egyaránt adottak a feltételek a kereskedelmi, a magán- és a sportcélú repüléshez is. A betonkifutóval ellátott leszállópálya kis- és közepes gépek fogadására alkalmas. A biztonságos fel és leszálláshoz a reptér folyamatosan karbantartott, éjszakai repülésekhez is használható, 1185 x 30 m méretű aszfaltpályát, valamint 1170 x 50 m és 610 x 50m méretű füves pályákat, percenként frissített hiteles meteorológiai adatokat és reptéri tájékoztatást kínál.

Szeged erőteljes koordinatív tevékenységet fejt ki a magyar-román-szerb együttműködésben, a Duna-Körös-Maros Tisza Eurorégió egyik központjaként. A térség összességében 4 millió 400 ezres népessége jelentősen kiterjeszti Szeged hatáskörét.

A magyar-román-szerb hármas határ közelében fekvő, az európai unió egyik dél-keleti „kapujának” számító Szegedet jó megközelíthetősége, fejlett infrastruktúrája és szolgáltató szektora, magas színvonalú oktatása és jól képzett, nyelvtudással rendelkező munkaereje vonzó célponttá teszi a tudás-intenzív ágazatok befektetői számára.

Távolság nagyobb városoktól: Budapest: 170 km, Belgrád: 220 km, Bécs: 410 km, Prága: 690 km, München: 900 km, Berlin: 1 050 km, Róma: 1 380 km.

Szeged, a megyeszékhelyek fejlettségét összehasonlító felmérésben az első három hely között szerepel.


Szeged

Szeged Közép-Európában, Magyarország délkeleti részén található.

Szeged Magyarország harmadik legnépesebb városa, a Dél-alföldi régió gazdasági, tudományos és kulturális központja, Európa díjas város.

Területe: 281 km2
Lakossága: 168 048 fő

E régióközponton keresztül folyik Magyarország második legnagyobb folyója, a Tisza, valamint itt található a Maros folyó torkolata is. A város 8 kilométerre a szerb, 18 km-re a román határtól helyezkedik el. Szeged megyei jogú város, Csongrád-Csanád megye és a Szegedi járás székhelye.

Szeged vonzó, élhető városi környezetet biztosít lakói és a városba érkezők számára:

  • magas szintű városi szolgáltatásai
  • kedvező lakókörnyezete
  • jó közlekedési adottságai
  • magas szintű oktatása
  • színes kulturális kínálata
  • toleráns társadalmi közege és
  • magas szintű közbiztonsága révén
Egyetemi város

A közel 170 ezer lakosú Szegeden közel 25 ezer egyetemi hallgató és 15 ezer középiskolás tanul. A város kiváló nemzetközi oktatási lehetőségeket kínál: egyetemén és a kéttannyelvű iskoláiban a diákok angol, francia, német vagy spanyol nyelven is folytathatják tanulmányaikat.

Jelentős tudományos központ

Szeged – amellett, hogy egyetemi város – fontos tudományos központ is, az alap- és alkalmazott kutatások dél-magyarországi fellegvára. A Kiemelt felsőoktatási intézmény címmel rendelkező Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutató Központja mellett a város a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Biotechnológiai Kutatóintézetének és a Gabonatermesztési Kutatóintézetnek is otthont ad. Szegeden valósult meg az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként az ELI-ALPS kutatóközpont, amely a tudományos kutatói és ipari alkalmazások területeiről érkező felhasználók számára biztosít lézerforrásokat és az általuk keltett másodlagos fény- és részecske-impulzusok egyedülálló kombinációját. Az ELI-ALPS szomszédságában kialakítandó tudományos ipari parkba (Science Park) várják a lézerközpont eredményeit hasznosító start-up vállalkozásokat és azokat a már sikeres cégeket, melyeket a város inspiratív környezete vonz Szegedre. A Science Parkban működik majd az EU tudományos nagyberuházásaként létrejövő Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM-MOLMEDEX), amely a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri, a daganatos, illetve a gyulladásos betegségek diagnosztikájával foglalkozik majd. Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ valósul meg 4 milliárd forint támogatásból a Szegedi Tudományegyetem, valamint a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. konzorciumában, kiemelt együttműködő ipari partnerként pedig az AUDI Hungária Zrt. vesz részt a projektben.

E magas szintű tudományos tevékenységet és kutatómunkát folytató helyi intézmények kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkeznek. A szegedi kutatók számos tudományterületen (pl. biokémia, biofizika, lézerkutatás) világszínvonalú eredményeket értek el, kutatási tevékenységük kiemelkedő innovációs potenciált hordoz az üzleti hasznosítást tervező vállalatok számára.

Gazdasági előnyök

Az Európai Unió egyik dél-keleti “kapujának” számító Szegedet jó megközelíthetősége, fejlett infrastruktúrája és szolgáltató szektora, magas színvonalú oktatása és jól képzett, nyelvtudással rendelkező munkaereje vonzó célponttá teszi a tudás-intenzív ágazatok befektetői számára. A város vezetése rugalmas, gyors ügyintézéssel, kiépített, korszerű közműhálózattal, munkaerő-keresést könnyítő szolgáltatásokkal és munkahelyteremtést ösztönző támogatásokkal várja a betelepülő vállalkozásokat.

Pezsgő kulturális élet, vonzó városi környezet

Szeged a napfény városa, melyet kellemes, szinte mediterrán klímája és élénk kulturális élete Magyarország egyik legélhetőbb városává tesz. Közelmúltban megújult, Európa Nostra díjjal kitüntetett, eklektikus stílusú belvárosa, Tisza-parti sétányai hangulatos sétákra csábítanak. 

Szeged emberi léptékű, vendégszerető város

Szeged tele van fiatalokkal, ami folyamatos pezsgést kölcsönöz számára. Szegeden kulturális rendezvények (pl. Szegedi Szabadtéri Játékok, Szeged Napja, Szegedi Ifjúsági Napok), kulináris fesztiválok (Borfesztivál, Hungarikum Fesztivál) és nemzetközi sportesemények (kajak-kenu világversenyek, vízilabda és kézilabda versenyek) sora várja az érdeklődőket.

Ahol mindig jó (l)enni
Gasztronómiai fesztiválok: www.szegedtourism.hu

Varázslatos hangulat a szabad ég alatt
Szegedi Szabadtéri Fesztivál: www.szegediszabadteri.hu

Szeged nyáron egy hétre könnyűzenei fesztiválközponttá változik
Szegedi Ifjúsági Napok: www.szin.org

2012-ben egy országos, 2013-ban pedig egy helyi felmérés készült, amelyben az ittlakók véleményét kérdezték a külföldi cégek jelenlétével kapcsolatosan. Mindkét felmérés azt mutatja, hogy a szegediek nagy többsége toleráns és befogadóközösséget alkot.

2012 omnibus (country)

 
2013 Szeged

 

Színvonalas szolgáltatások

Fejlett tömegközlekedés, kiemelkedően jó közbiztonság, színvonalas oktatás és egészségügyi szolgáltatások, termál- és élményfürdők, jó éttermek, szórakozási és rekreációs lehetőségek sora biztosítja, hogy Szegeden a hétköznapokon is jó legyen élni. 


Szolgáltatások

Szeged számos erőfeszítést tett annak érdekében, hogy olyan épített és természeti környezetet alakítson ki, mely alkalmas a kikapcsolódás valamennyi formájára. A város 2003-ban Európa Nostra díjat kapott a belváros felújításáért. 2006-ban az Európa Tanács a magyar városok közül elsőként Szegedet tüntette ki európai szellemiségéért, 2009-ben pedig az Európai Klímaszövetség díját érdemelte ki a környezetbarát városfejlesztésért.


Egészségügy

Az egészségügyi ellátásban Szeged regionális hatású egészségügyi központként az egész térség betegellátásáért felel. A járóbeteg szakellátás tekintetében Szegeden található az ország egyik legnagyobb rendelőintézete, de emellett számos magánklinika üzemel a városban, így biztosítva a magas szintű betegellátást.

Az egészségügyi alapellátási feladatokat 67 háziorvos, 33 házi gyermekorvos és 34 fogorvos biztosítja. Az egészségügyi alapellátási körzetek a város teljes területét lefedik.

2012 első félévére 1,2 milliárd forintból készült el a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új, 36 ágyas sürgősségi osztálya az új klinika mögött. 2015 év elején fejeződött be a Szegedi Tudományegyetem új, 265 ágyas klinikai tömbjének kivitelezése, melyhez jelentős műszerbeszerzés is társult.

Az egészségügyi alap- és szakellátás az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban 32 klinikán és intézetben, 28 telephelyen, több mint 1 800 ágyon történik. Az iskola-egészségügyi rendelők, a feladatellátás természetéből adódóan, városszerte több telephelyen működnek.

A városban a térítéses egészségügyi szolgáltatások rendszere is jól ki van épülve. Több magánklinika, számtalan orvosi magánrendelés várja a betegeket, fogadásuk bejelentkezés alapján működik.

Fekvőbeteg-ellátás betegforgalmi adatok (2019. év):
Aktív fekvőbeteg ellátás esetszáma – 84 334
Kúraszerű ellátás esetszáma (2016) – 10 489
Nappali kórházi ellátás – 419
Krónikus és rehabilitációs ellátás esetszáma – 3 587

Járóbeteg ellátás betegforgalmi adatok (2019. év):
Esetszám – 3 841 182


Szálláshelyek

A szálláshelyek széles kínálata várja a Szegedre érkezőket. A vendégek, ízlésüknek megfelelően, régi patinás szállodák és új építésű négycsillagos szállodák közül választhatnak, avagy megszállhatnak elegáns panziókban vagy barátságos vendégházakban. A világszínvonalú wellness vagy gyógy-rekreációs és spa hotelek minden korosztály számára kellemes kikapcsolódást és relaxációt kínálnak. A magas szállodai szolgáltatást igénylőket számos 4 csillagos szálloda várja.

Szeged város turisztikai honlapja: www.szegedtourism.hu


Pénzintézetek

Budapest Bank Zrt.
Klauzál tér 4.

Erste Bank Hungary Zrt.
Széchenyi tér 17.
Kölcsey u. 13.

MKB Bank Zrt.
Kölcsey u. 8.

Raiffeisen Bank Zrt.
Széchenyi tér 15.
Kossuth Lajos sgt. 9-13.

Cib Bank Zrt.
Széchenyi tér 2.
Kiss Menyhért u. 1.

FHB Bank Zrt.
Széchenyi tér 3.
Szent István tér 10.

Oberbank AG
Magyarországi Fióktelepe
Klauzál tér 2.

Sberbank Magyarország Zrt.
Klauzál tér 1-3.

Commerzbank Zrt.
Petőfi Sándor sgt. 18.

K&H Bank Zrt.
Klauzál tér 5.
Széchenyi tér 9.

OTP Bank Zrt.

Takaréktár u. 7.
Aradi vértanúk tere 3.
Vértói u. 1.
Rókusi körút 42-64.

Unicredit Bank Zrt.
Kossuth Lajos sgt. 18-20.


Tömegközlekedés

Szeged városának célja a fenntartható közlekedési módok, köztük a kerékpáros közlekedés és a közösségi közlekedés fejlesztése. A város kiterjedt tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, autóbusz, villamos helyi és helyközi járatok összehangolt menetrenddel, magas színvonalon szolgálják ki a lakosság igényeit. A közösségi közlekedés mellett a város nagy hangsúlyt fektetett a biztonságos kerékpáros közlekedést segítő infrastruktúrák fejlesztésére is. Minden buszon, villamoson és trolin ingyenes Wifi szolgálja az utasok kényelmét. Mindezen fejlesztések célja olyan fenntartható és vonzó közlekedés megteremtése, amely hosszabb távon komoly alternatívája lehet az egyéni gépkocsi-használatnak. 2008–2014 között Európai Uniós támogatással jelentősen megújult Szeged elektromos tömegközlekedési hálózata, bővült villamos- és trolibusz járműparkja. Minden buszon, villamoson és trolin ingyenes Wifi szolgálja az utasok kényelmét. A fedélzeti jegyautomata pedig Szeged összes helyi közösségi közlekedési járatán rendszeresített “Cashless” (készpénzmentes), érintős bankkártyával történő, érvényesített menetjegyvásárlást tesz lehetővé. Az önkormányzat több területen is tovább folytatja a fejlesztéseket, korszerűsítéseket.

 


Szabadidő & Kultúra

Szeged – telve élettel

Szeged gyógyvizei egyedülálló lehetőséget teremtettek egy széles kínálatú gyógy- és fürdőkultúra megteremtésére. Szeged egyik kiemelkedő adottsága a gyógyvízzé nyilvánított Anna és Dóra kút. Az Anna-kút vizét ma elsősorban fürdésre hasznosítják a híres, patinás felújított Anna Gyógyfürdőben, ahol vízgyógyászati centrum alakult ki. Szeged fürdő objektumaival és gyógyturisztikai szolgáltatásokat nyújtó szállodáival méltán nevezi magát fürdővárosnak. A város termálkincsének egyre szélesebb körű hasznosítása megalapozottá tette az újszegedi fürdőkomplexumban azt a hatmilliárd forintos beruházást, melynek eredményeképpen a Belvárosi-híd újszegedi hídfőjénél egy minden igényt kielégítő fürdőkomplexum készült el, ahol egy létesítményen belül található meg a gyógyulás, regenerálódás, szórakozás és a szabadidő aktív eltöltésének lehetősége. A város a vízi sportok a területén minőségi infrastruktúrával rendelkezik, ahol a versenyzők mindig telt ház mellett szerepelnek. A Maty-éren kialakított Gróf Széchenyi István Kajak-Kenu és Evezőspálya európa- és világbajnokság, valamint világkupa helyszíneként vált ismertté világszerte.

Vadaspark

Az ország legnagyobb területű állatkertje, a 43 hektárnyi erdős-tavas természetvédelmi területen fekvő Szegedi Vadaspark egész évben várja a látogatókat. Ugyancsak a természet kedvelőinek nyújt hasznos időtöltést a Szegedi Tudományegyetem 1921-ben alapított Füvészkertje, amely Szeged régi büszkesége.

Etelka sori fedett Sportuszoda

2021 első negyedévre készül el az Etelka sorra tervezett fedett sportuszoda, mely 4 db medencével fog rendelkezni (1 db verseny-, 1 db bemelegítő-, 1 db tanmedence és 1 db beltéri-kültéri ülőmedence). Az úszásoktatás és az iskolai testnevelési órák számára a jobb hozzáférés biztosításával, valamint a növekvő lakossági úszásigények kiszolgálásával az egészségmegőrzés feltételei jelentősen javulnak a Városban. Az úszás- és vízilabda sportágakban sokkal kedvezőbbé válnak az edzés körülmények, ezáltal is növelve a Városban már régóta hagyományosnak számító vízisportok tömegbázisát. A lelátókon összesen 1 166 fő számára nyílik lehetőség követni a nagymedence térben zajló eseményeket. 

A legkorszerűbb hűtő-, fűtő- és tisztító berendezésekkel, napelemmel felszerelt modern sportlétesítmény gazdaságos üzemeltetést és korszerű kiszolgálást fog biztosítani mind a sportolni vágyóknak, mind a nézőknek és az alkalmazottaknak egyaránt.

Kulturális központ

A város kulturális életét színes programok gazdagítják. Szeged egyik legvonzóbb látványossága a 4 000 főt befogadni képes Szabadtéri Színpad, melynek hátteréül a Szegedi Dóm szolgál, s mely évről évre nézők ezreit csalogatja székeibe világszínvonalú előadásaival.

Szeged vitathatatlanul európai fesztiválváros, s e fesztiválok zászlóshajója, mindenkori kiinduló- és csúcspontja a Szegedi Szabadtéri Játékok, amely 2020-ban nyolcvankilencedik évadát ünnepelte.

Az egész évi programsorozatot gazdagítja, színesíti a számos sör- és borfesztivál, a Szeged napi Hídi vásár, a Zsidó Kulturális Fesztivál és számos egyéb kulturális és gasztronómiai rendezvény is.

A Szegedi Nemzeti Színház az ország egyik legnagyobb költségvetésű, három tagozatú színháza, mely egyike a legszínvonalasabb műsorprogramot nyújtó vidéki színházaknak. Messze földön híres a város zenei élete. A színházon kívül a Zeneakadémia és a világ negyedik legnagyobb zsinagógája, a Szegedi Zsinagóga várja koncert helyszínként a közönséget.

A város irodalmi múltja egyedülálló. Két nagy könyvtára, a Somogyi Könyvtár és az egyetemi országos hírű közgyűjtemény régóta áll a közművelődés és a tudományos munka szolgálatában.

A szegedi kultúra egyik gyöngyszeme a szecessziós palotában helyet, a Regionális Összművészeti Központ (REÖK). Az intézmény feladata, hogy az egyetemes és az európai kultúrából a lehető legszélesebb spektrumot mutassa be.

A Móra Ferenc Múzeum az ország egyik leglátogatottabb vidéki művelődési intézménye, ahol a feltárás-leletmentés, a tudományos feldolgozás és a népszerűsítés nemzetközi szinten folyik. Állandó kiállításai mellett a látogatóbaráttá átalakított múzeum számos képzőművészeti kiállítást rendez.

Szeged rendezvényei látogatók ezreit csalogatja a kivételes szépségű, megújult belvárosba:

  • Orgonahangversenyek a dómban
  • Szeged napi ünnepségsorozat
  • Nemzetközi néptáncfesztivál
  • Szegedi ifjúsági napok
  • Szegedi borfesztivál
  • Egyházzenei hetek
  • Városházi esték
  • Nyári tárlat


Expat life

Szeged vonzó nagyvárosi miliőt biztosít lakóinak és a városba érkezőknek. Pezsgő városközpontja, csinos terei, varázslatos folyója, égbe szökő tornyai és ellazulásra csábító fürdői mellett gasztronómiai élvezeteket is kínál. Nem csoda, hogy évről évre egyre több külföldi hallgató érkezik egyetemére, hogy tanulmányaikat itt folytassák, és a betelepülő nemzetközi vállalatok révén is egyre nő a város nemzetközi közössége.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata az alábbi városokkal ápol testvérvárosi kapcsolatot világszerte:

  • Szabadka (Szerbia)
  • Liége (Belgium)
  • Pula (Horvátország)
  • Darmstadt (Németország)
  • Odessza (Ukrajna)
  • Marosvásárhely (Románia)
  • Turku (Finnország)
  • Kotor (Montenegró)
  • Toledo (Ohio, Egyesült Államok)
  • Łódź (Lengyelország)
  • Parma (Olaszország)
  • Cambridge (Egyesült Királyság)
  • Rahó (Ukrajna)
  • Nizza (Franciaország)
  • Temesvár (Románia)
  • Larnaka (Ciprus)
  • Weinan (Shaanxi Tartomány, Kína)

Bővebb információ a testvérvárosokról: www.szegedtourism.hu/hu/helyek/testvervarosok

A városban működő fontosabb nemzetközi szervezetek

American Corner
Szent-Györgyi Albert Agóra
6722 Szeged, Kalvaria sgt. 23.
Tel: +36 62 563 497
Email: szegedach@gmail.com
https://hu.usembassy.gov/hu/education-culture-hu/american-spaces-hu/amerikai-kucko-szeged/

A 2018 márciusában megnyílt szegedi American Corner a magyarországi American Spaces hálózat legújabb tagja. A Corner célja, hogy rendezvényeivel és szolgáltatásaival közelebb hozza az amerikai kultúrát és társadalmat a helyi közösséghez. Kényelmes, modern környezetben nyújt lehetőséget a tanulásra és a közös, kreatív gondolkodásra.

Alliance Francaise Szegedi Francia Kulturális Egyesület
6720 Szeged, Dugonics tér 2.
Tel.: +36-30/372-3979
szeged@af.org.hu

Frankofón Egyetemi Központ
Centre Universitaire Francophone
Szeged 6720, Dugonics tér 2, Hongrie
Tel.: +36 30/228- 3530
www2.u-szeged.hu/cuf
Az SZTE Frankofón Egyetemi Központ célja az Egyetemen folyó francia nyelvű képzések és kutatások elősegítése, a külföldi egyetemekkel és tudományos intézetekkel, kapcsolódó kormányzati és nem kormányzati, valamint a frankofónia nemzetközi szervezeteivel folyó francia nyelvű együttműködések koordinációja, a frankofón egyetemi tevékenység egységes megjelenítése.

Román Kulturális Intézet
6720 Szeged, Dugonics tér 2.
Tel.: +36-62/550 321
Tel.: +36-62/550 320
rki.szeged@invitel.hu
www.icr.ro

Nemzetiségek Háza (görög, német, román, szlovák)
6721 Szeged, Osztrovszky u. 6.
Tel.: +36-62/424-249,
Tel.: +36-62/424-248
minority@t-online.hu
www.minority-szeged.hu
A Nemzetiségi Szövetség 2000-ben jött létre azzal a céllal, hogy a Szegeden és Csongrád-Csanád megyében működő nemzeti csoportokat (nemzetiségi önkormányzatok, nemzetiségi egyesületek, valamint jogi személyiséggel nem bíró nemzetiségi csoportok) és magánszemélyeket összefogja, koordinálja. Az alapítók a szegedi német, szlovák, lengyel, ukrán, örmény, görög önkormányzatok voltak, ma a tagok között hét nemzetiségi önkormányzat és hét nemzetiségi civil szervezet szerepel. A szövetség elsődleges célkitűzései között szerepel, hogy a szegedi nemzetiségek a közhasznú civil szférában is képviseltetve legyenek.

Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet
6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Tel.: +36-62/544-712
konfuciusz@rekt.szte.hu
www.konfuciuszintezet.u-szeged.hu
A szegedi Konfuciusz Intézet 2012 őszén nyitotta meg kapuit a Szegedi Tudományegyetem és a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködésével, a Konfuciusz Intézetek Központja (Hanban) támogatása mellett. Az Intézetben az érdeklődők szakképzett kínai tanároktól tanulhatják meg a kínai nyelvet és nagy hangsúlyt fektetnek a kínai kultúra megismertetésére is.

A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatai
A Szegedi Tudományegyetem több mint 500 rangos egyetemmel ápol kapcsolatot világszerte. A nemzetközi mobilitási programok közül az Európai Unió ERASMUS+ programja a legnépszerűbb, melynek keretében 510 partneregyetemével folytat együttműködést több, mint 1000 bilaterális szerződés alapján. Az SZTE-n tanévről tanévre mintegy háromezer külföldi diák végzi tanulmányait.

A Szegedi Tudományegyetemen nem új keletű a nemzetköziség: az egészségügyi területeken harminc éve kezdődtek el az angol nyelvű képzések és azóta szinte minden tudományterületen indulnak idegen nyelvű programok valamennyi képzési szinten.

További infó: www.u-szeged.hu/nemzetkozi-kapcsolatok

Szeged International Primary School
A városban már szép számban működő két tanítási nyelvű általános és középiskolák mellett 2017 szeptemberében indult a Szeged International Primary School nemzetközi iskola, amely az IPC (International Primary Curriculum – Nemzetközi Általános iskolai Tanterv) módszertana alapján fejleszti az itt tanulók személyiségét, nyelvi készségeit és tárgyi tudását.  

Az IPC ma a leggyorsabban terjedő tanterv a világon 1 800 iskolával a világ 90 különböző országában. Ez az 5-11 éves, illetve a 11-14 éves diákok számára kidolgozott tanterv 130 izgalmas, lebilincselő, és a világ bármely részén helytálló tematikus egységgel rendelkezik, amelyeket egy jól áttekinthető tanulási folyamat köré építettek fel, világosan meghatározott tanulási célokkal a tantárgyi tudás, a személyiségfejlesztés és a nemzetközi ismeretek elsajátítása érdekében.