Pick: 2020-ban új üzemet húznak föl az 5-ös útnál

Pick: 2020-ban új üzemet húznak föl az 5-ös útnál

A beruházásnak köszönhetően harminc százalékkal növelik a nemespenészes szárazáruk, köztük a kezdetek óta az eredeti receptúra szerint készülő téliszalámi értékesíthető mennyiségét – jelentette be Sutka László megbízott vezérigazgató, írja a szeged.hu.

– Zöldmezős fejlesztésként jövőre kezdjük el az új szegedi gyártóüzemünk építését, hogy pár esztendőn belül 30 százalékkal tudjuk növelik a szalámi gyártást – mondta el Sutka László.

A létesítmény több fázisban épül meg, először a szalámiüzem építését kezdik el, ahová a Maros utcai gyárat tervezik átköltöztetni. A teljes fejlesztés több mint tíz évet vesz igénybe, 2-3 éves, egymást követő ciklusokban hajtják majd végre a beruházást.

A legújabb technológiai gépek, berendezések és módszerek alkalmazásával kialakított, modern telephelyen hosszútávon biztosítható lesz a Pick termékek piaci versenyképessége, a munkahelyek megőrzése és bővítése, valamint csökkenthető az ipari termeléssel járó környezetterhelés, nem utolsó sorban pedig 15 ezer tonnás gyártó kapacitás létesül.

– Mindig is fontos volt számunka, hogy szegediek vagyunk. Nem véletlen, hogy a vállalatunk nevében is szerepel a Szeged szó, amit büszkén hordozunk. Azt gondolom, hogy mára Szeged és a Pick több ponton összenőtt egymással, és szimbiózisban élünk. Mi nem egyszerűen csak egy munkáltató vagyunk a régióban, hanem egyéb jelenlétünk révén részei vagyunk a város életének, kultúrájának is – emelte ki kérdésünkre a cég megbízott vezetője.

Nagy Sándor alpolgármestertől azt is megtudtuk, hogy a szegedi önkormányzat is aktívan részt vállal a beruházáshoz szükséges infrastruktúra előkészítésében, fejlesztésében.

– Az elmúlt két évben több egyeztetést is tartottunk a nagy közüzemi szolgáltatókkal, a Miniszterelnökséggel a Modern Városok programján belül – mondta Szeged városfejlesztési alpolgármestere. A telek közművesítése ugyanis jelentős költségekkel jár, ám ezt a környező egyéb fejlesztésekkel összhangban – ELI Tudományos Park, városi és egyéb rendezési tervek – célszerű végrehajtani.

– A gyárépítéshez szükséges infrastrukturális beruházás egy része ugyanis nemcsak a Picket érinti, hanem közérdek. Ha mindent a Picknek kellene megoldani, a beruházás nem lenne életképes. A város közreműködésével kétszer két sávosra bővülhet majd a régi ötös út a sztrádáig, valamint körforgalom épülhet a Pick-telek közepénél, de az ivóvíz ellátásban is szerepet vállal az önkormányzat.

A beruházás megkezdéséig sem tétlenkednek a Picknél. A vállalat ebben az évben több újítással, meglepetéssel is készül. Ennek részeként nyitotta meg kapuit a Pick Virtuális Múzeuma, ahol sok más hasznos, érdekes funkció, illetve játék mellett 360 fokos videó segítségével valóságszerű gyárlátogatáson vehetnek részt a látogatók. Továbbá a jubileum évében új termékek is a boltokba kerülnek, és a Pick téliszalámi is új csomagolást kapott az egyedi 150 éves logóval.

Sutka László a Pick márka 150. évfordulója alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, a jelenleg tervezés alatt álló új készítményüzemet az M43-as autópálya 5-ös út találkozásánál lévő 100 hektáros fejlesztési területen építik föl.

– Az új üzem elsősorban az export bővítését teszi lehetővé – közölte a vezérigazgató.

Forrás: www.szeged.hu