Egy szegedi diáklány lett a legjobb fejben számoló Európában

Egy szegedi diáklány lett a legjobb fejben számoló Európában

Egy tízéves szegedi diáklány, Szin Jázmin képviselte hazánkat a közelmúltban a mentális matematika junior-Európa-bajnokságon, amin soha nem volt még magyar résztvevő – olvasható az index.hu-n.

A versenyen fejben kell húszjegyű számokat összeszorozni vagy köbgyököt vonni belőlük. Szin Jázmin a legjobb öt között végzett, pedig a versenyfeladatokra csak 3 hónapja készült.

A mentális matematika Magyarországon még kevéssé ismert módszer, egyedül Szegeden tanítják. Művelői fejben számolnak, gyakorlatilag gyorsabban, mintha számológéppel tennék. A németországi Rekenben rendezett junior-Európa-bajnokságon a tízéves szegedi kislány, Szin Jázmin képviselte hazánkat, aki egyik számában kiemelkedő eredményt ért el.

Kilenc ország hatvan fiatalja mérte össze ott a tudását – mesélte a Délmagyarnak Soós Boglárka felkészítő tanár, a Kis Zseni Mentális Aritmetika Iskola magyarországi koordinátora.

Volt, hogy húszjegyű számot kellett húszjegyűvel fejben összeszorozni, míg a második feladatsorban 15 perc alatt ötven olyan feladványt kellett megoldani, ahol a megadott számokat különböző matematikai műveletekkel végeredményként százra kellett kihozni. A fő tesztben pedig két órán keresztül végeztek köbgyökvonást, valutaváltást, bázis- és évszámításokat.

A versenyzők nem használhattak a számításokhoz még papírt és ceruzát sem, csak a végeredményt írhatták le.

Jázmin 3 éve tanulja a mentális matematikát, aminek az abakusz az alapja. Kezdetben ezt használják számoláshoz, később már csak elképzelik. A két agyfélteke egyszerre dolgozik: a bal számol, a jobb látja a golyók állását. A különböző számításokra pedig formulákat alkalmaznak – magyarázta Soós Boglárka.

A tízéves kislány szeptemberben már az iskola tanárképzőjén tart majd elő­adást.

https://www.facebook.com/kiszseniiskolabudapest/videos/vb.698123906978197/2472320322987478/?type=2&theater

 

Forrás: www.index.hu

Fotó: Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola Budapest XIV. kerület / Facebook / Index