Indul a Rheinmetall gyárának építése a Science Parkban

Indul a Rheinmetall gyárának építése a Science Parkban

A gyár megépülésével háromszáz új munkahely jön létre. A honvédelmi miniszter kijelentette, a kormány büszke arra, hogy Szegeden alapít gyárat a német óriásvállalat.

Az ELI ALPS mellett egy hetven hektáros tudományos-ipari parkban építik fel a Rheinmetall Szeged gyárat.

Cristoph Müller a Rheinmetall Power Systems divízióvezetője arról beszélt, ez egy hibrid gyár lesz, ahol a civil üzletág és védelmi technológiai tevékenység egy fedél alatt zajlik. – Zalaegerszeg és Várpalota után ez a harmadik Rheinmetall-mérföldkő Magyarországon. Nagyon fontos nekünk ez a beruházás, külön örülünk annak, hogy a lézerközpont mellett építhetjük fel a szegedi gyárunkat. Köszönöm Botka László polgármester támogatását. Két éve volt egy víziónk arról, hogy a Rheinmetall Group bővüljön, terjeszkedjen Magyarországon. A hadászati képességek javítása egyre fontosabb, de ugyanilyen fontos a zöld technológia, az autógyártással kapcsolatos tevékenységek. Miért Magyarországot, miért Szegedet választottuk? Mert nyitottságot tapasztaltunk – sorolta Cristoph Müller.

– A világon az autóiparban óriási transzformáció megy végbe a belsőégésű motorok irányából az akkumulátoros járművek felé. A szegedi lesz a Rheinmetall huszonkettedik gyára, amelynek elsődleges célja, hogy az elektromobilitást támogassa – közölte a divízióvezető.

Az eseményen Szalay-Bobrovinczky Kristóf azt mondta, megtiszteltetés itt állnia a kormány képviseletében. „Ma egy olyan alkalomból jöhettünk össze, ami kötődik a védelmi iparhoz, de nem csak a hadászatról szól ez a gyáralapítás. Az elektromobilitás és a hidrogénüzemű járművek tekintetében nagy előrelépés lesz a szegedi gyár megépülése. Európa meghatározó kutatás-fejlesztési projektje lesz ez a beruházás.”

– A Rheinmetall a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve olyan új ökoszisztémát és tudásbázist épít majd ki, amely sok magyar és külföldi fiatal számára is különleges lehetőségeket teremt. A magyaroknak nem kell sehova máshova menniük, hiszen a világ jön ide hozzánk – mondta a miniszter.

Botka László köszöntőjében azt mondta, „tizenhét éve önkormányzatunk és a Szegedi Tudományegyetem közösen létrehozta az ELI Társaságot, mert pályázni akartunk a tervezett új Európai Lézerközpontba. A magyar kormány 2008-tól, az Európai Unió 2009-től támogatta döntésünket, hogy itt, ahol most állunk megvalósuljon ez a tudományos beruházás. A projekt kezdetétől fő célunk volt gazdaságunk és iparunk erősítése. Nagy öröm és siker, hogy terveink ezzel az új gyárral valósággá válnak. Szeretném biztosítani a Rheinmetallt önkormányzatunk támogatásáról, és szeretném hangsúlyozni, hogy hálásak vagyunk mindenkinek, aki a beruházásért dolgozott.”

Végül Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora beszélt, ő is a büszkeséggel kezdte. A beruházás nagyszerűségéről beszélt, arról, hogyan tud majd a gyár együttműködni a Szegedi Tudományegyetemmel. Az egyetem szoros együttműködésre törekszik a térségben letelepülő vállalatokkal, amiknek a szakember-utánpótlást is biztosítja.

A beszédek után Cristoph Müller, Botka László, Szalay-Bobrovinczky Kristóf, Szabó Gábor prorektor, Fendler Judit, az SZTE kancellárja és Mihálffy Béla, a Fidesz szegedi KDNP-s országgyűlési képviselője egyaránt ásót ragadott és az első ünnepélyes ásónyomokkal, jelképesen elkezdték építeni a gyárat. Majd az ünnepség emlékét megőrző gravírozott ásót dedikálták.

Fotó: Kuklis István

Forrás: www.szeged.hu