Landolt a Lufthansa a Victor Hugo utcában: légiközlekedési szoftvereket fejlesztenek Szegeden

Landolt a Lufthansa a Victor Hugo utcában: légiközlekedési szoftvereket fejlesztenek Szegeden

A német óriás légitársaság magyarországi szoftverfejlesztő cége, az idén 25 éves Lufthansa Systems Hungary tegnap nyitotta meg modern, innovatív irodáját Szegeden, a hajdani Tiszti klub épületének első szintjén. A további létszámbővítést már a megnyitón bejelentették.

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó világvállalatának új, szegedi irodája 10-15 fővel kezdte meg működését, de a tervek szerint évente 15-20 új kollégával bővül a létszám, hogy megmaradjon a társaság budapesti központjára is jellemző, családias környezet – közölte a megnyitón Michael Herrmann, a Lufthansa Systems Hungária ügyvezető igazgatója.

A cégcsoport több mint 350 légitársaságnak dolgozik, az itt fejlesztett szoftverek közel 700 ezer légi járat sikeres működéséhez járulnak hozzá. A Lufthansa Systems az elmúlt negyedszázadban számtalan irodát nyitott a világ számos pontján, New Yorktól Szingapúrig.

A 25 éve létrehozott budapesti irodában jelenleg több mint 450 magasan képzett szakember dolgozik. Munkájukkal a légiközlekedés szinte összes szegmensére egyedülálló megoldásokat kínálnak, az útvonaltervezéstől a személyzet beosztásán át a fedélzeti szórakozásig minden területet képesek ma már informatikai szolgáltatásokkal lefedni.

– A kedvező földrajzi elhelyezkedés és a jó megközelíthetőség mellett a városban folyó, színvonalas informatikus-képzés szólt leginkább Szeged mellett. Büszkék vagyunk rá, hogy az informatikai oktatásban regionális éllovasnak számító Szegedi Tudományegyetem partnerei lehetünk – fogalmazott az irodanyitón a Lufthansa Systems Hungária ügyvezető igazgatója.

Michael Herrmann arról is beszélt, hogy az egyetemmel tavaly nyáron aláírt kutatási megállapodás többek között kiterjed a légiközlekedési feladatok megoldására fejlesztett egyedi algoritmusokra, modellekre és szoftveralkalmazásokra.

Családias légkört szeretnének a szegedi irodában is (Fotó: Iványi Aurél)

Szegeden a légi és földi személyzet, valamint a légiforgalmi irányítók által használt alkalmazásokat, továbbá a repülőjegyértékesítés teljes folyamatát végigkísérő digitális megoldásokat fognak fejleszteni és tesztelni a jövőben. Ezért további backend és frontendfejlesztők, tesztelők, valamint adatmérnökök jelentkezését is várják.

Nagy Sándor alpolgármester köszöntőjében kiemelte, Szeged a tudásiparra, a kreatív munkahelyek létrehozására építi a jövőjét. Az elmúlt években így az informatikai és az üzleti szolgáltató szektor közel 3 és fél ezer új álláslehetőséget teremtett a városban.

– Szeged az elmúlt években a hazai informatikai ipar fellegvárává vált, sorra telepednek le a városban a minőségi munkahelyeket kínáló multi cégek – mondta az alpolgármester.

Lufthansa Systems számokban:

600 millió utast szolgálnak ki évente,

120 légitársaság 6 ezer repülőgépén működnek a szoftvereik,

hetente 8 ezer légi járaton gondoskodnak az utasok szórakoztatásáról.

A Lufthansa mellett olyan világcégek hoztak minőségi munkahelyeket Szegedre, mint a BP, az EPAM, vagy az NNG. Többek között ennek köszönhetően ma már országosan is a legalacsonyabb, mindössze 1,9 százalék a munkanélküliség aránya a városban.

Forrás: www.szeged.hu

Fotók: Iványi Aurél