Kitört az alternatív forradalom a magyar nagyvárosokban

Kitört az alternatív forradalom a magyar nagyvárosokban

Sokáig csak Budapesten lehetett úgynevezett szolgáltatott irodákat bérelni pár órára vagy tárgyalót kivenni egy félórára, esetleg székhelyszolgáltatást és virtuális vagy valós titkárságot kérni, olvasható a Porfolio cikkében. Terjedőben van immár a co-working és a rövid távú, akár óradíjas irodabérlés jó pár vidéki városunkban is. Van, ahol két ilyen központ is működik, főleg startup cégek és egyéni vállalkozók fordulnak meg ezekben. Egyelőre Debrecen, Szeged, Győr, Pécs és Székesfehérvár állnak a lista élén.

Debrecenben már 2015 óta működik a Debrecen HUB nevű intézmény a belvárosi Nagytemplomhoz közel. Közösségi lakásirodának mondja magát, egész napra 10 000 forintot kérnek, egy rövidebb megbeszélést már 3 000 forintért is megtarthatunk. Egy évvel később indult az Xponential, ott egy mobil munkaállomás napi 2 600 Ft, egész hónapra 30 000 Ft a tarifa.

A vállalkozásfejlesztés áll a középpontban a szegedi Jump Start-nál és a Kapca nevű helyen is. Utóbbinál 3 000 forintos a napijegy, sok rendezvényt is tartanak. Ebben nem különböznek a legtöbb közösségi irodától, zömük igyekszik céges workshopokat, meetupokat és továbbképzéseket, üzleti találkozókat összehozni. A Kapcában erős a gasztro vonal is, bisztró és kávézó is rendelkezésre áll.

A keleti országrészben Nyíregyháza a legolcsóbb ezen a fronton, az Alpha csupán 1 500 forintot kér egy napra. Az is érdekesség, hogy – más vidéki co-working irodáktól eltérően – ez a központ egy nagyobb klasszikus irodaházban van. A miskolci Grabovsky nyíltan a fővárosi és a vidéki co-working irodák árai közé lőtte be sajátjait. Két éve indultak és népszerűségük növekvőben van.

Székesfehérváron húzós, 36 000 forintos a fix állomás havi díja a Konnektorban. Kezdő vállalkozóknak kifejezetten jól jöhet a mentor programjuk, az általános ismeretek mellett például hatékony időgazdálkodást is tanulhatnak ott. A pécsi KoHo egy régebbi, felújított lakóépületben fogadja a fiatal bérlőket, itt sem drága, mindössze 1 700 Ft a napijegy. Győrben, a KÖZpont nevű irodában a legdrágább a napi bérleti díj: 3 500-4 000 forintot kell leszurkolni. Tárgyaló és rendezvényterem foglalható és „fullos” a catering és az informatikai háttér.

A klasszikus irodaházak üzemeltetői közül egyre többen gondolkodnak el azon, hogy vagy co-workinges vagy óradíjas területtel színesítik a palettájukat egy adott házon belül. Az óradíjas változatot nagyobb globális láncok részesítik előnyben, de már az sem ritka, hogy ezek a láncok az általuk bérbe vett nagyobb, akár 2-3 000 négyzetméternyi területen egyszerre kínálnak óradíjas és co-working szolgáltatást. Üzemeltetői szempontból természetesen kockázatosabb a hibrid megoldás, hiszen így erősebb a cash-flow hullámzása. Vannak ugyanakkor bankok, például az UniCredit, amelyik fantáziát lát abban is, hogy az egész, több ezer négyzetméteres terület alternatív irodai hasznosítású legyen. Budapesten a Szervita téri épülő komplexumban a SPACES valósíthatja meg koncepcióját, itt ez a bank a finanszírozó.

A co-working irodák már a közeljövőben nagyobb arányban lesznek jelen a klasszikus irodaházakban. Ezt a Portfolio által minap rendezett FM & Office konferencián is kiemelte több előadó és a panelbeszélgetések résztvevői közül többen is hangoztatták. A co-working módszer eleinte lakóházak alsó, többnyire utcáról jól megközelíthető szintjein terjedt, majd idővel beköltözött jó pár budapesti irodaházba is.

A vidéki irodapiacon csak mostanában igyekeznek kielégíteni a különféle bérlői igényeket. Debrecenben pár hónapja adták át az első, igazán nagy “A” kategóriás irodaházat, a Forest Office nevű ingatlant, ahol kb. 14 euro/nm a havi bérleti díj. A Lion Office Centerben 10, a 2007-ben épült Debrecen Fórum irodaházban kb. 11 eurót kérnek négyzetméterenként.

Szegeden is megmozdult valami, hiszen az ottani első, “A” kategóriás irodaház (EPAM BC) után két kisebb, 4-8 000 négyzetméteres is előkészítés alatt van. „Felmérve az irodák iránti magas keresletet, a Centrum Palace és a Vásárhelyi Pál utcai – Caesar – Irodaház a jövőben fog megépülni, a Center Point Irodaház pedig már készen áll a bérlők fogadására.” – mondta el Szénási-Laoubi Leila, a Proinvest Befektetési és Ingatlanfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte akkor lesz újabb, nagyobb méretű első osztályú irodaház a városban, ha betelepül egy nagy nemzetközi cég. Tapasztalatai szerint jelentősebb előbérlet nélkül vidéken a bankok nem finanszíroznak ilyenfajta projekteket.

Forrás: www.portfolio.hu – Mester Nándor

Kép: https://coworkingszeged.hu