Robotkarral fognak műteni az Újklinikán

Robotkarral fognak műteni az Újklinikán

Robotkarral működő hibrid műtőt alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban – tudatta a Forbes szerkesztőségével az egyetem.

A beruházás 2,2 milliárd forintba kerül, a műtő mellett orvosi, beteg- és nővérszobákat, vizsgáló és kiszolgáló helyiségeket adnak át a szegedi Újklinika ötödik emeletén. A műtő teljes orvosi berendezése Európában egyedülálló technológiát képvisel, az eszközöket szállító világcégek – mint például a robotkart szállító Siemens Healthineers, vagy a Medtronic, a Mediszer és a Zeiss – európai referencia központjaként is fog szolgálni. A beruházás az állami egészségügyi szektorban szokatlan, hosszú távú bérleti konstrukcióban valósul meg a Merkantil Bank finanszírozásával.

Az új központot várhatóan 2019 szeptemberében adják át.

A Szegedi Tudományegyetem még 2017 elején határozta el egy idegsebészeti hibrid műtő megépítését. A hibrid műtőknek az a nagy előnye, hogy a beteg mozgatása és szállítása nélkül, egy időben és egy berendezésen bármilyen sebészeti és/vagy katéteres eljárás elvégezhető. Ennek köszönhetően a komplikációkat könnyebben el lehet kerülni, és a betegellátás is hatékonyabbá válik.

Az új szegedi műtő segítségével a magasabb rizikójú – sokszor akut panaszokkal jelentkező – betegek számára is megoldhatóvá válnak olyan beavatkozások, amelyeket  korábban a várható szövődmények miatt kivitelezhetetlen volt nyitott műtéti technikával elvégezni, és minden olyan katéteres műtét a legnagyobb biztonsággal elvégezhető, amely szükség esetén azonnali sebészeti hátteret igényel. Barzó Pál, az idegsebészeti klinika vezetője elmondta, hogy az új műtőben bonyolult, csak több lépcsőben vagy csak igen nagy kockázattal ellátható megbetegedéseket gyógyíthatnak meg, mint a kiterjedt és a fő verőereket beszűkítő és károsító bázistumorok, nagy kiterjedésű vagy az életet közvetlenül veszélyeztető érmalformációk, értágulatok, érgomolyagok vagy az igen vérzékeny daganatok, amely beavatkozásokat a hagyományos módszerekkel a páciensek nem élnék túl, mert túl idősek vagy halmozott rizikófaktorral rendelkeznek.

A műtőbe kerülő Siemens robotkar az agyvérzéses betegek ellátását is szolgálja, a rendszer képes az érfestés mellett koponya CT felvételeket is készíteni és az egyes agyterületek vérellátását meghatározni, ami nagy segítséget jelent az agyi érelzáródásban – stroke-ban – szenvedő beteg sürgős ellátásában. Mindemellett a különböző diagnosztikai képalkotó módszerek (ultrahang, CT, MR felvételek) egyidejű felhasználásával szinte milliméter pontosan képes navigálni az ellátást végző orvost a beavatkozás során. Ezen tulajdonságainak köszönhetően jelentősen csökkenthető a sugár- és kontrasztanyag dózis is, illetve a korszerűbb műtő növeli a gyógyítás hatékonyságát.

Forrás: www.forbes.hu

Fotó: Szegedi Tudományegyetem