Deutsche Telekom IT Solutions: korszerű munkahelyeket teremtenek a szegedi fiataloknak, hogy a városban maradjanak

Deutsche Telekom IT Solutions: korszerű munkahelyeket teremtenek a szegedi fiataloknak, hogy a városban maradjanak

Két év alatt megduplázták a foglalkoztatottak létszámát, de máris újabb negyven embert vennének fel. Fontos számukra, hogy lehetőségeket biztosítsanak a fiataloknak Szegeden, hogy ne kelljen nekik elmenni innen. Kurzusokat tartanak az egyetemen, nyelvi versenyt hirdettek, most gyerekbarát irodát alakítanak ki. Sokan a járványban a tragédiát látták, ők a lehetőséget. A Deutsche Telekom IT Solutions szegedi szolgáltató központjában jártunk.

A Deutsche Telekom IT Solutions gyakorlatilag a magyar Telekom „unokatestvérének” tekinthető. A német állami óriásvállalat, a Deutsche Telekom egyik leányvállalata, amelynek Magyarországon már több mint 4600 munkatársa van: a főváros mellett Debrecenben, Pécsen és Szegeden nyitottak szolgáltatóközpontokat az elmúlt években.

– Szeged a legnagyobb szívű, de egyelőre a legkisebb létszámú csapat. De gyorsan fejlődünk, két év alatt sikerült megdupláznunk a munkatársaink számát, míg 2018-ban 150-en, ma már háromszázan dolgozunk itt.

Idén nyáron új, korszerű telephelyet nyitottunk a belvárosban, a Bocskai utcában, jelenleg pedig felújítjuk a Rókusi körúti földszinti irodateret, ahol a jövőben újabb száz munkatársunkat tudjuk majd elhelyezni – mondta Komjáti Orsolya, a Deutsche Telekom IT Solutions szegedi telephelyének site menedzsere, akitől azt is megtudtuk, hogy a cég fejlődése egy pillanatra sem állt le, Szegedre most is folyamatosan keresnek szenior és junior munkatársakat, főleg német nyelvtudással, de fejlesztőket is várnak.

A jó munkaerő nem terem magától a bokorban

A cégnél gyakorlatilag kétféle munkatárs dolgozik: az, aki anyanyelvi szinten beszél németül, és az, aki informatikus. A legoptimálisabb pedig, ha mindkettőt egyszerre tudja valaki. – Óriási szerencsénk van az egyetemmel, nemcsak azért mert van, hanem mert kiváló szakembereket képez, akik nélkül nem boldogulnánk.

A jó munkaerő persze nem terem magától a bokorban, tenni is kell érte. Ezért a cég megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetemmel, hogy rendszeresen tartanak az itt dolgozók kurzusokat a germanisztika tanszéken. Egy-egy foglalkozás keretében igyekeznek tudatosítani a hallgatókkal, ha végeznek, nem kell elmenniük Szegedről, mert itt is tárt karokkal várják őket. – Gyakornoki programunk is van, ahová elsősorban az informatikus hallgatókat várjuk.

Persze semmit sem lehet elég korán kezdeni, a munkaerő utánpótlás kinevelését sem. Ezért már a középiskolában, sőt az általánosban is nyílt órákon igyekeznek kedvet csinálni a fiataloknak a német nyelv tanulásához. – Elmegyünk az idegennyelv-választás előtt álló, hetedik-nyolcadik osztályos diákok osztályfőnöki óráira és szülői értekezleteire is, hogy népszerűsítsük, Szegeden komoly lehetőségei vannak annak, aki jól megtanul németül. Motiváló órákat tartunk, hogy mire odajutnak a középiskolába, és idegen nyelvet kell választaniuk, megszeressék és tudatosan válasszák a németet.

A középiskolásoknak az idén először háromfordulós német nyelvi versenyt is hirdettek, a győztes jutalma egy iPad volt. – A diákoknak rendszeresen tartunk úgynevezett jobshadowingot, azaz látogatást a munkahelyeinkre, hogy belülről lássák, mivel foglalkozunk, és kedvet kapjanak az itt folyó munkához.

A járvány előtt jártak: jó lehetőséget láttak az otthoni munkavégzésben

Az elmúlt hónapokban a járvány okozta veszélyhelyzetben is igyekeztek meglátni a lehetőséget. – Korábban is dolgozott néhány kollégánk már távmunkában, 2013 óta voltak tapasztalataink ezen a téren, ezért is sikerült gyorsan alkalmazkodnunk az új helyzethez.

Valóságos technikai bűvészmutatványt hajtottak végre a cég informatikusai, amikor egy-két nap alatt mind a 4600 munkatársuknak megteremtették a hálózati hozzáférést úgy, hogy a rendszert egy pillanatra sem állították le.

– Ma már a jó szakembernek nem elég a megfelelő bér, modern irodai környezetet igényelnek, és lehetőséget az otthoni munkára is, de fontos a jó közösség és a folyamatos képzés is.

Jelenleg is zajlik a Rókusi körúti földszinti irodaterük felújítása, ahol a legkorszerűbb körülmények várják majd azokat, akik éppen nem otthon, hanem az irodában szeretnének aznap dolgozni. Többek között egy gyerekbarát irodát és egy relaxáló helyiséget is kialakítanak, a korszerű irodatérben pedig 140 munkaállomás várja majd az egyre bővülő csapat új tagjait.

Debrecenből kellett jönni csapatot építeni

– Öt évet töltöttem a debreceni irodánkban, onnan jöttem át Szegedre, és hoztam magammal az ottani tevékenységemet is, ami korábban itt nem volt. Nekem kellett felépíteni az egyik szegedi német ügyfélszolgálati csoportot – mondta Molnár Dániel, aki ma már teljesen szegedinek érzi magát, annyira megszerette a városunkat.

Elmondta, hogy a 38 fős csoportjának – akikből mindenki anyanyelvi szinten beszél németül – az a dolguk, hogy a cégcsoport szerződött ügyfeleinek bármilyen számítógépes problémáját minél gyorsabban megoldják, innen Szegedről.

– Több mint százezer számítógép tartozik ma már a felügyeletünk alá. Mi elsősorban szoftveres problémák esetén nyújtunk gyors segítséget a világhálón keresztül. Például újratelepítünk, vagy segítünk egy jelszó visszaállításában. Ha magával a számítógéppel van műszaki gond, akkor is mi intézkedünk, hogy minél hamarabb kicseréljék az elromlott gépet, hiszen a munka egy pillanatra sem állhat el.

A cégről

A Deutsche Telekom IT Solutions Magyarország legnagyobb ICT-munkaadója, a Deutsche Telekom Csoport tagja. A 2006-ban, IT Services Hungary néven alakult vállalat jelenleg több mint 4600 munkavállalóval nyújtja az informatikai és telekommunikációs szolgáltatások széles portfólióját.  A vállalat legfontosabb értéke a szakértelem és a kiváló, magas szintű német és angol nyelvtudás.

2019-ben elnyerték a Nemzeti Befektetési Ügynökség a legjobb oktatási együttműködésért járó díját, valamint a PwC Magyarország független kutatása alapján a legvonzóbb magyarországi munkahelyek közé sorolták, a cég emellett megkapta a legetikusabb multinacionális nagyvállalat címet is.

Forrás: www.szeged.hu