Szegeden is épülhet elektromos töltőállomás a Teslával együttműködésben

Szegeden is épülhet elektromos töltőállomás a Teslával együttműködésben

A készülő új Nemzeti Energia Stratégia egyik kiemelt fontosságú eleme a közlekedés zöldítése – mondta az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár hétfőn. Ennek részeként Szegeden is új elektromos töltőállomás épül az egyik hipermarket parkolójában.

Azt már megszoktuk, hogy benzinkutakon tankolhatunk a legnagyobb hipermarketek parkolójában, az elektromos töltőállomások azonban még ritkák. Ezen változtatna az Auchan, amely hétfőn Fóton adott át egy állomást.

Sőt, a Teslával kötött megállapodásuk szerint a fóti mellett Törökbálinton, az év végéig pedig további három településen, Szegeden, Miskolcon és Debrecenben adnak át új elektromos töltőállomásokat.

Tesla supercharger töltőállomás

Összesen már 672 töltőállomás működik országszerte, és több mint 14 ezer zöld rendszámos autó közlekedik az utakon.

Kaderják Péter államtitkár a fóti átadón kiemelte: az elektromos autók gyors terjedését jogi háttér is támogatja, mert ezek a járművek adókedvezményt élveznek, a zöld rendszámos autók ingyen parkolhatnak, a fizetős parkolókba pedig töltőállomásokat kell telepíteni, csakúgy, mint az új építésű társasházakba, irodaházakba.

Szegeden jelenleg három helyen található ingyenes töltő: a Zászló utca 10. (TIK oldala), az SZKT  Csáky utcai trolitelepén és a Kossuth Lajos sugárút 47. szám alatt (NKM-székház) működnek ingyenes töltőállomások. Az  e-mobi.hu térképe alapján még a Torontál téren, a Népkert soron, A Felső Tisza-parton (vízi sporttelepen), a Petőfi Sándor sugárút 83/A alatt, a Moszkvai krt. 25. szám alatt, a Víztorony téren, a József Attila sugárút 122. szám alatt is találhatók elektromos (AC 22 kW) töltők.

Forrás: Szeged.hu

Képek: Tesla.com