Telephelyavatón mutatkozott be a Procontrol: a monacói kaszinó kulcsait is szegedi okosszekrényekben őrzik

Telephelyavatón mutatkozott be a Procontrol: a monacói kaszinó kulcsait is szegedi okosszekrényekben őrzik

A Szeged kapujában évtizedek óta üresen álló kék tetős szellemházból alakított ki huszonegyedik századi fejlesztő központot és üzemet egy negyvenéves családi vállalkozás, a szegedi Procontrol Elektronikai Kft. A terveik szerint a fejlesztéssel ötven új munkahelyet is teremtenek. A döntően elektronikai fejlesztéssel foglalkozó cég évek óta jelen van a világpiacon, egyik sikerterméke az úgynevezett okosszekrény-család, amelyet ma már a monacói kaszinóban éppen úgy használnak, mint a Srí Lanka-i pénzjegynyomdában, a svéd parlamentben, vagy Dél-Afrikában.

– Különleges a cégünk abból a szempontból, hogy mi egy ötletből terméket fejlesztünk, majd gyártjuk is azt. Sikeres volt az elmúlt években ez a technológiai innováció, hiszen nyolc év alatt sikerült megháromszoroznunk az árbevételünket, és közben a cég több mint hatvan fősre hízott. Az elmúlt években kinőttük a korábbi, Cserepes sori telephelyünket, lépnünk kellett, ezért vágtunk bele két éve az építkezésbe – mondta az új telephelyet bemutató sajtótájékoztatón pénteken Kovács Attila. 

Az ügyvezető arról is beszélt, ma már több egy milliárdos az éves árbevételük, adózott nyereségük pedig meghaladja a háromszázmillió forintot, ami igen nagy aránynak számít, ez is azt jelzi, magas hozzáadott értékű termékeket állítanak elő. 

Az új telephely, amit a szegediek által csak kék tetős épületnek becézett Bajai úti szellemház alapjain alakítottak ki, nyolcszázmillió forintba került, amihez 209 milliós európai uniós támogatást kaptak. 

Az 5 400 négyzetméteres telken épült 1 400 négyzetméteres, háromszintes modern épület tetejére napelemek kerültek, a fűtést pedig hőszivattyúk biztosítják.

Az új épületbe folyamatosan költöztetik át a cég különböző részlegeit: többek között már itt működik az a különleges új lézervágó berendezés, amely attól egyedi, hogy nemcsak síkfelületbe, hanem zártszelvénybe, vagy akár csőbe is képes bármilyen formát belevágni. Hamarosan átköltözik az elektrotechnikai berendezéseket gyártó részleg is, marad viszont a régi, Cserepes sori telepük helyén a kisebb helyigényű fejlesztő részlegük.

Az új épület bejárása során az itt készült termékeket is bemutatták. Megtudhattuk, hogy mit is jelent az, ha egy szekrény „okos”.

Úgy lehetne elképzelni, mint egy digitális portást, míg korábban egy üzemben vagy hivatalban a portás őrizte a kulcsokat és tőle lehetett elkérni, ma már emberi beavatkozás nélkül megoldja ezt egy itt kifejlesztett és gyártott intelligens kulcstartó szekrény.

Mindez úgy működik a hétköznapokban, hogy egy zárt szekrénybe behelyezett kulcsokat egy kód segítségével vehetik ki azok, akik erre jogosultak, az okosszekrény viszont azt is figyeli, hogy távozás előtt visszahozzák-e azt, különben nem engedi ki a kapun a dolgozót.

De ilyen „intelligens portást” használnak többek között a hadseregnél a fegyverszekrényekben, amelyek csak annak adják oda a fegyverét, aki erre jogosult és azt ujjlenyomattal vagy egyedi kóddal előtte igazolta. Hasznos lehet a találmány az egészségügyben is, ahol gyógyszerszekrényként arra figyel, hogy mindenki a neki járó pirulákat vihesse csak el. 

Találmányukat ma már a világ számos országában használják: többek között a kanadai rendőrségnél, a Srí Lanka-i pénzjegynyomdában, vagy a monacói kaszinóban.

De rendeltek már tőlük okostárolókat Dél-Afrikából, a svéd parlamentből és a magyar országgyűlésből is. Idehaza pedig az autókölcsönzők alkalmazzák már előszeretettel.

A társaságot úgy tűnik, elkerüli a világban tapasztalható recesszió, látva a megrendeléseket a következő időszakban is dinamikus termelésbővüléssel számolnak, ezért úgy tervezik, ötven fővel növelni fogják a létszámot a következő néhány évben.

Forrás: www.szeged.hu

Fotók: Iványi Aurél