Három év alatt 7 milliárd forintért fejlesztett Szegeden a Sole-Mizo

Három év alatt 7 milliárd forintért fejlesztett Szegeden a Sole-Mizo

Magyarország egyik piacvezető tejipari vállalata, a Sole-Mizo Zrt. 2016 óta közel 7 milliárd forint beruházást hajtott végre szegedi üzemében. A gyártási kapacitások jelentős fejlesztése mellett a beruházások érintették többek között az energia- és vízellátást, valamint a szennyvízkezelést, de ma már egy leszedő és csomagoló robot is segíti a termelést.

A Csongrád megyei vállalkozások toplistájának tavalyi negyedik helyezettje 2017-ben 66 milliárd 402 millió forintos nettó árbevételt ért el és 1077 embert foglalkoztatott a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által kiadott, a megye gazdaságát bemutató kiadvány szerint.

A Sole-Mizo Zrt. két nagy múltú vállalat – a Sole Hungária Rt. és az Új-MiZo Rt. – 2006. január 3-án bejegyzett egyesülésével jött létre és vált az elmúlt évtizedben Magyarország piacvezető tejipari vállalatává.

A termelés jelenleg négy üzemben történik: Szegeden a friss termékek, poharas és desszert termékek, túró, kávétejszín, UHT-termékek, valamint az ömlesztett sajtok gyártása folyik. Emellett Bácsbokodon, Csornán és Marcaliban is működnek üzemei a társaságnak, de egy-egy romániai és szerbiai leányvállalattal is rendelkezik a szegedi székhelyű cég. A Sole-Mizo Zrt. évente több mint 400 millió liter tejet dolgoz fel üzemeiben.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek sorában kiemelkedő szerepet kapott a túrógyártás korszerűsítése és növelése.

A szegedi tejfeldolgozó vállalat azért fejlesztette a korábban a tejipar „mostohagyerekének” tartott túrógyártást, mert ez az a hagyományos magyar termék, amiben a világpiacon nincsenek konkurensek. A Sole-Mizo Zrt. korábban évi 4500 tonna túrót állított elő, az új technológiával ez a mennyiség másfélszeresére emelkedhetett.

A túrógyártás technológiáját korábban 10-15 éve nem fejlesztették a termék profitjának alacsony szintje miatt. A Sole-Mizo fejlesztése ezért a hazai tejipar egyik legmostohábban kezelt termékét tette piacképesebbé, azzal, hogy a gyártási kihozatalt speciális enzim adagolásával növelő, stabil és magas beltartalmi értékkel bíró, hosszabb fogyaszthatósági idővel rendelkező terméket állított elő. Az új módszerrel a korábbi 16 nap helyett 25 napig is el lehet tartani a terméket.

Korábban részben kézzel, részben elavult gépekkel csomagolták a túrót, ami élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentett. Ezért Szegeden a cég beüzemelt egy automata túrócsomagoló gépsort is.

Az új termékek, valamint a gyártásukhoz szükséges alapanyagok megfelelő tárolásához a vállalkozás korszerűsítette raktározási és logisztikai informatikai rendszerét is.

Korábban külső helyszínen, a szegedi Huszár utcában béreltek egy több millió liter UHT tej tárolására alkalmas raktárt, amely már nem felelt meg a kor szakmai követelményeinek és a cég logisztikai igényeinek. Ezért teljesen megszüntették a külső raktározást, és a cég telephelyén, a Budapesti úton korszerű raktárbázis épült fel, a hozzá tartozó nyomon követési rendszerrel és raktármenedzsmenttel.

Gerbrant Redmer De Boer vezérigazgató érdeklődésünkre kiemelte még fejlesztéseik közül a tejátvételi központ bővítését, és egy új, óránként 30 ezer liter kapacitású komplett passztőr vonal telepítését is. 
Megtudtuk, az elmúlt években sikerült növelni az úgynevezett UHT termékek gyártási kapacitását, valamint új termékek bevezetését is lehetővé tette egy korszerű gép munkába állítása. Egy leszedő és csomagoló robotot is beüzemeltek, amelyik egyszerre hat gép kiszolgálására képes. A fermentált termékek gyártásnak bővítéséhez új csarnokrész építésére is szükség volt, ahol modern gépeket – többek között egy nagy teljesítményű poharas töltőgépet – is beállítottak. 

A Sole fejlesztései a jövőben sem állnak le. A cég a közelmúltban kérelmet nyújtott be a szegedi önkormányzathoz, hogy a meglévő központi telephelye mellett egy 6 és fél ezer négyzetméteres telekrészt vásárolna a várostól. Az önkormányzat pénzügyi bizottsága júliusban jóvá is hagyta a terület értékesítésére beadott kérelmet. 

Érdeklődősünkre a társaság közölte, a várostól megvásárolni kívánt területet a cég raktárkapacitásainak további bővítésére fogja felhasználni.

Forrás: www.szeged.hu