Átadták az inkubátorházat a szegedi Science parkban

Átadták az inkubátorházat a szegedi Science parkban

Alakul a Science Park, ami több ezer embernek ad majd munkát a jövőben.

Jelképesebben nem is léphetne a szegedi egyetem, és ezen belül a helyi tudomány a második évszázadába, mint a lézerközpont mellett elterülő Science Parkban felépített inkubátorház keddi avatójával, amin részt vett az innovációs és technológiai miniszter is.

A tervek szerint közel 80 hektáron hoznak létre Science Parkot (tudományos-technológiai ipari parkot) az öthalmi, egykori szovjet laktanya területén. Itt korábban már átadták az Európai Unió finanszírozásában megvalósult ELI ALPS Lézeres Kutatóközpontot, ami világviszonylatban is különlegességnek számít.

A tudományos ipari park beruházásának második lépcsője volt annak a háromszintes, 3300 négyzetméteres épületnek az átadása, amibe a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központja költözik be, és amit angol megfelelője alapján HCEMM-nek (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine) neveznek.  

Az inkubátorház átadásra eljött Edith Heard, az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL) főigazgatója is, aki Palkovics Lászlóval, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőjével írt alá együttműködési megállapodást.  

Az európai laboratórium központja a németországi Heidelbergben található, és mint megtudtuk, a szervezet vezetője rendkívül ritkán vesz részt hasonló jellegű eseményen, ezért is figyelemre méltó, hogy Szegedre eljött.  

A kormány célja, hogy Magyarországnak 2030-ra Európa egyik leginnovatívabb országának kell lennie. Ezért is fordítanak soha nem látott összeget a felsőoktatás fejlesztésére és működtetésére

– mondta beszédében Palkovics László miniszter.

A magyar gazdaság fejlesztésének új iránya a magas hozzáadott értékű tudásra épül, azaz egyértelműen a kutatásra és a fejlesztésre alapoz – hangzott el, amihez a tárcavezető hozzátette: a világjárvány alatt egyetlen kutató sem veszítette el állását, köszönhetően annak, hogy állami pénzekkel segítettek 1500 olyan céget, ahol ez gondként vetődött fel. Az ország érdeke a gazdaság és a tudomány tartós versenyképességének fenntartása. Palkovics szerint a számok ezt igazolni látszanak, mert a korábban itthon dolgozó 31 ezer kutató száma 2019-re 52 ezerre nőtt, és rövididőn belül elérheti a 60 ezret.

Az elkövetkező években 14 science parkot hoznak létre az országban, ezek egyike a szegedi. Palkovics László szerint Európát kell a legversenyképesebb kontinenssé tenni, a most zajló hazai fejlesztésekkel ehhez kapcsolódik Magyarország.

Mérföldkő az egyetem életében az inkubátorház átadója, ahol a jövőben molekuláris biológiai központ fog működni

– mondta el Rovó László, az egyetem rektora, aki szerint a helyi egyetem ezzel és most lép át tudományos tevékenységének második évszázadába. Ismeretes, hogy az SZTE tavaly ünnepelte Szegedre költözésnek századik évfordulóját.

Rovó László a szegedi Science Parkért végzett munkákért külön köszönetet mondott a helyi önkormányzatnak is. Korábban beszámoltunk róla, hogy a város többmilliárd forintért épít új közlekedési kapcsolatot a Vértó és a Science Park között.  

Az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL) a lehető legszorosabb kapcsolatokra törekszik a tagállamokkal

 

– jelezte köszöntőjében Edith Heard, az EMBL főigazgatója. A legfontosabb célnak az élettudományokban folyó kutatások integrálását nevezte, ami illeszkedik az Európai Unió programjához.

A főigazgató ezt azzal egészítette ki, hogy az EMBL és az ITM között létrejött együttműködési megállapodás sok lehetőséget kínál a magyar kutatók számára.

Christoph Sensen, a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ főigazgatója jelentette be, hogy az általa vezetett intézet költözik be az újonnan átadott inkubátorházba, és ezzel ez lesz az új otthonuk.

Mint kiderült, a korábban szovjet laktanyaként működő épületkomplexumban a most közel 2 milliárd forintért felújított épület volt a laktanya központja. Ezt most a vasbetonszerkezetig visszabontották, ezt követően újította fel a Nemesi Pál kormánybiztos tulajdonában lévő, szegedi székhelyű FerroÉp Zrt.

A szegedi egyetem nyolc európai egyetemmel együtt nyerte el azt az uniós pályázatot, amiben vállalta, hogy megépíti a most átadott inkubátorházat

 

– emlékeztetett az átadóünnepségen Fendler Judit, az egyetem kancellárja.

A most lezárult munka 11 hónapja kezdődött el, és határidőre elkészült. Ezek azonban csak a kezdőlépések, mert a park területén hamarosan műszaki-technológiai és innovációs központ kivitelése veszi kezdetét.

Ugyancsak itt kap helyet egy modern kollégium és a külföldi kutatóknak apartmanházakat is építenek.  

A közel 80 hektáros területet a jövőben elfoglaló Science Parkban akár 5-6 ezer magasan képzett munkavállaló is dolgozhat, új lendületet adva a város fejlődésének és Szeged gazdaságának.

 

Forrás: Szeged.hu