Tovább zöldül Szeged: jövő tavaszra a naperőműparkok városa leszünk

Tovább zöldül Szeged: jövő tavaszra a naperőműparkok városa leszünk

Két hatalmas naperőműpark építését kezdte meg az MVM Csoport európai uniós támogatással Szeged határában: a Sándorfalvi úton és Baktóban egyenként 9 és fél milliárd forintból épül két különálló erőmű. Márciustól 24–24 Megawattpeak elektromos áramot juttatnak majd az országos hálózatba. Ez akkora energiamennyiség, ami 25 ezer szegedi háztartást képes zöld elektromos árammal ellátni.

A két – Szegedi naperőmű építése és Fotovoltarikus beruházás megvalósítása Szegeden elnevezésű – fejlesztés projektnyitóját szerdán tartották a Szent-Györgyi Albert Agórában.

A két különálló erőmű Magyarország legnagyobb ilyen zöld beruházásai közé tartozik. A munkálatok már megkezdődtek és rekordidő alatt, várhatón 2023. márciusban el is készülnek a szegedi napelemparkok.

A projektindítókon Molnár Szabolcs, az MVM termelési vezérigazgató-helyettesének tanácsadója részletesen is bemutatta a két napelemparkot.

Huszonötezer háztartás kaphat majd zöld áramot, ha elkészül a szegedi beruházás

 

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó vállalata, a Zöld Generáció Kft. a Sándorfalvi úton 9 és fél milliárd forintból 47 hektáron létesít jövő márciusra egy 24 Megawattpeakzöld áramot termelő napelemparkot. Ezzel a beruházással 102 ezer 591 Gigajoule villamosenergiát tud megtermelni.

Baktóban egy 60 hektáros területen fotovoltaikus beruházás keretében hasonló naperőmű épül, ugyancsak 9 és fél milliárd forintból. A 43 ezer panelből álló napelempark szintén 24 Megawattpeak áramot termel majd jövő tavasztól.

Nagy Sándor: a geotermikus fűtési rendszer után a két hatalmas napelempark is mutatja, Szeged folyamatosan zöldül

A két, összesen 19 milliárd forintnyi zöld beruházás nyomán megépülő, különálló erőmű együtt 25 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét lesz képes megtermelni. 

Az erőművek egyenként közel 28 ezer tonnával csökkentik majd az ország szén-dioxid kibocsátását. 

Mindkét beruházáshoz az Európai Unió 38 százalékos támogatást nyújt.

Az MVM Zöld Generáció Kft. – az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata – jelenleg hét szélerőművet és több mint száz naperőművet üzemeltet Magyarország területén. 

Középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfolióját, jelenleg megvalósítás alatt álló Megújuló Programja keretében 33 új naperőművet épít az országban európai uniós támogatással.

Molnár Szabolcs: jövő márciusra elkészülhetnek a szegedi napelemparkok

Szeged energetikai korszerűsítésekkel, elektromos közlekedéssel és geotermikus fűtéssel zöldül

 

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a két napelempark építése kapcsán arról beszélt, Szeged önkormányzata nemcsak elkötelezett a fenntartható energiák használatában, de élen is jár azok alkalmazásában. 

Ennek a gondolatnak a jegyében épült ki a városban Reykjavík után Európa legnagyobb geotermikus fűtési rendszere. A közlekedést is igyekszik a város zöldíteni: a nagy villamos projekt után a trolibeszerzések és az elektromos buszok is mind ezt a célt szolgálják. 

– Most az elektromos áram termelésének fenntarthatóvá tétele került a gondolkodás középpontjába – mondta az alpolgármester. – Ezért örömmel fogadtuk, hogy az MVM Csoport Szegeden akarja felépíteni az ország két hatalmas napelemparkját. A város azzal tudott segíteni, hogy az építési szabályzatot soron kívül módosítottuk, hogy gyorsan elháruljon az akadály az építkezés megkezdése előtt.

Mihálik Edvin, Szeged Zöld Város Programjáért felelős tanácsnoka a projektnyitón arról beszélt, Szeged több mint két évtizede elkötelezte magát a zöld gondolat mellett. 

Ennek jegyében újult meg a szegedi panelépületek közel nyolcvan százaléka, ez Magyarországon is példa nélküli program volt.

Mihálik Edvin: Szegeden a legtöbb a napsütéses órák száma hazánkban

– Szeged fontos vállalása, hogy a legzöldebb magyar nagyváros kívánunk lenni. Mivel a napfény városa is vagyunk, igyekszünk minél jobban kihasználni, hogy itt a legtöbb hazánkban a napsütéses órák száma. Az elmúlt években a megújuló önkormányzati épületekre – iskolák, óvodák, bölcsődék tetejére – kerültek napelemek. Az elmúlt napokban pedig letettük Szeged első teljesen zöld bölcsődéjének alapkövét, ahol a fűtést hőszivattyú, az áramtermelést pedig napelemek biztosítják majd – mondta el a tanácsnok.

Forrás: Szeged.hu

Fotók: Iványi Aurél