Tovább bővül a tudásalapú gazdaság Szegeden: az önkormányzat tárt karokkal várja a befektetőket

Tovább bővül a tudásalapú gazdaság Szegeden: az önkormányzat tárt karokkal várja a befektetőket

A korszerű munkahelyekért folyó versenyben Szeged – összeszerelő üzemek helyett – egyre inkább a tudásalapú gazdaságot igyekszik fejleszteni. Az elmúlt években közel négyezer magas hozzáadott értékű munkahelyet sikerült a városba vonzani. Az informatikai és az üzleti szolgáltató szektorból olyan világcégek telepedtek meg és hoztak létre minőségi munkahelyeket Szegeden, mint a BP, az EPAM, vagy a Lufthansa Systems. Legújabban pedig a német Cosmo Consult magyarországi leányvállalata nyitott irodát a Teleki utcában.

 

Két vidéki helyszínen – Szegeden és Debrecenben – ötven magas hozzáadott értékű munkahely létrehozásához nyert állami támogatás még tavaly a Cosmo Consult magyarországi leányvállalata. Az év végén a cívis városban, most pedig nálunk nyitotta meg irodáját a nemzetközi háttérrel működő IT cég.

 

 A Németországban 1996-ban alapított Cosmo Consult a világ egyik vezető, vállalatok digitális transzformációját hivatalos Microsoft partnerként támogató IT vállalata. A huszonöt éves cég ma már a világ tizenhat országában aktív, több mint húsz éve a magyar piacon is.

 

A Cosmo Consult által forgalmazott vállalatirányítási rendszereket és üzleti informatikai megoldásokat világszerte négyezer ügyfél veszi igénybe, aminek zavartalan működéséről ezernégyszáz munkatársa gondoskodik.

 

– Több vidéki helyszínt is felkerestünk, mindenütt azt néztük, hogy hol van olyan képzési központ, ahol nagy számban bocsátanak ki informatikusokat, hol tudnánk becsatlakozni az oktatásba, akár gyakorlati helyszínként, akár úgy, hogy óraadóként vennék részt a képzésben. Debrecenben, ahol tavaly nyitottunk irodát, már oktatunk, most pedig felvettük a kapcsolatot a szegedi egyetemmel is – mondta a cég magyarországi ügyvezetője.

 

Polocz Anett elárulta azt is, terveik megvalósításában a város vezetése teljes mértékben, kezdetektől fogva lelkesen támogatta őket, ez is sokat segített a döntésben, hogy minket választottak.

 

– Az önkormányzat befektetési tanácsadó cége, a Szeged Pólus széleskörűen tájékoztatott bennünket a városban lévő üzleti lehetőségekről, és az irodakeresésben is nagyban segítettek bennünket – ami nem is volt túl könnyű feladat. Kezdettől fogva azt éreztük, hogy kiemelten fontos a városvezetés számára, hogy minél több magas hozzáadott értékű munkahelyet teremtsenek.

 

Polocz Anett azt is elmondta, nem könnyű Szeged belvárosában A kategóriás irodahelyiséget találni. Sok helyszínt megnéztek, de nem volt egyszerű kiválasztani a megfelelő helyet. Szegeden ugyanis jelenleg sorba állnak a vállalkozások egy-egy jó irodahelyiségért.

 

– Végül a Teleki utcában találtunk egy bérleményt, ami megfelel ugyan az induláshoz, de továbbra is keresünk nagyobb helyet magunknak, mert később, ahogyan bővülünk, tovább kell majd költöznünk. Fél tucat munkatárssal indultunk, de azt még nem tudni, hol állunk meg a fejlődésben. Az biztos, hogy a két városban – Szegeden és Debrecenben – azt vállaltuk, hogy legkevesebb ötven jól képzett szakembernek adunk munkát két év alatt. Ebben a versenyben most Szeged áll nyerőre, mert azt tapasztaljuk, hogy itt nagyon jó szakemberek vannak.

A cég folyamatosan hirdet új pozíciókat, és az eddigi tapasztalok alapján érdeklődőkben sincs hiány. Folyamatosan jelentkeznek azok, akik szívesen vennének részt egy olyan szolgáltató és támogató központot létrehozásában, ami segíti a vállalatokat a digitális transzformációban.

 

– Nagyon fontos a leendő szegedi kollégák számára is, hogy nem kell elhagyniuk a város ahhoz, hogy csatlakozni tudjanak egy olyan magyar céghez, aminek van egy nagy múltú, nemzetközi háttere: a Cosmo Consult jelenleg tizenhat országban van jelen és innen Magyarországról, Szegedről fogjuk ezt a tizenhat országot támogatni. Magyarán, anélkül, hogy elköltöznének Szegedről nemzetközi projekttapasztalatokra tudnak szert tenni a munkatársaink, ami sokak számára nagyon fontos. Az a tapasztalunk, hogy sok kezdő szakember szívesen maradna vidéken, ha kapna ilyen lehetőséget, mi pedig most ezt biztosítjuk.

 

Polocz Anett érdekességként megemlítette, jelenleg is van olyan kollégájuk, aki az egyetem elvégzése után Szegedről költözött Budapestre, majd most, hogy irodát nyitottak a városban, családostól hazaköltözött.

 

– Az, hogy helyben találnak minőségi munkahelyet jól képzett fiatalok, egy nagyon pozitív tendencia lehet a jövőben Szegeden. Mivel lehetőséget biztosítunk arra, hogy nemzetközi munkatapasztalatokra tegyenek szert, és ilyen körülmények között, nemzetközi szintű bérekért dolgozzanak, ezért sok jó szakember keres máris bennünket.

 

A cég tapasztalatai szerint, aki megtalálja a helyét, az hosszú távon is marad, de akár nemzetközi karriert is építhet. Ennek ellenére minden IT-cég szenved attól, hogy kevés az informatikus, és ezt a Cosmo Consulnál is érzik. Ezért is fektetnek nagy hangsúlyt az utánpótlás nevelésére.

 

– Úgy érezzük, ha nem szállunk be a képzésbe, később komoly szakembergondjaink lehetnek. Ezért több egyetemmel dolgozunk együtt, ami most a szegedivel is bővülni fog. Közben a karrierváltókat is megcélozzuk, azokat a jelölteket, akik szeretnének informatikával foglalkozni, de olyan rugalmas munkahelyet keresnek, ahol nem muszáj nyolcórás állást vállalni, mert valamilyen ok miatt nem tudnak.  A Green Fox-szal közösen elindítottunk egy olyan képzést, ahol motivált, tehetséges fiataloknak segítsünk elindítani az IT karrierjüket, akik korábbi munkájukban nem találták meg a számításaikat. A közeljövőben Szegeden is indul egy úgynevezett bootcampes képzés, ahová olyan jelentkezőket válogatunk be, akikben látjuk a lehetőséget, a potenciált, hogy el is végzik a képzést és később munkába tudnak állni nálunk.

 

A cég új szegedi irodájában felsőfokú, vagy középszintű végzettséggel rendelkező IT-fejlesztőknek, és informatikai szakembereknek teremt folyamatosan új munkalehetőséget.

A Cosmo Consult hazai leánya tavaly több mint kétmilliárd forintos nettó árbevételt ért el, a cég jelenleg mintegy 130 magasan képzett IT-szakembert foglalkoztat budapesti, soproni, debreceni és most már szegedi irodáiban.

 

Szegeden jelenleg is keresnek szakembereket többek között szoftverfejlesztőket, account managert, IT support munkatársat, valamint ERP konzulenseket logisztikai, pénzügy és termelési területekre.

 

Forrás: Szeged.hu