Több milliárd forintos beruházás a szegedi alapítású CE Glass-nél

Több milliárd forintos beruházás a szegedi alapítású CE Glass-nél

Ötvennél több új munkahelyet teremt az a beruházás, ami az egykori Szilánk utódcégénél, a CE Glassnál indul márciusban. A több milliárdos fejlesztés nyomán 5400 négyzetméterrel nő az üzem területe, a legújabb, környezetbarát technológiával pedig jobb pozíciót biztosítanak termékeinek a síküvegek piacán.

A több mint száz éves gyökerekkel rendelkező családi vállalkozás történetében újabb mérföldkövet jelent a mostani beruházás.

Szatymaz területén, de a Szeged határában található, több mint négyszáz munkavállalót foglalkoztató vállalatnál most új csarnokrésszel bővítik az üzemet, környezetbarát gépeket szereznek be és több mint ötven új munkatársat vesznek fel.

A válság nem egyformán érintette az iparágakat, bizonyos szektorok, mint például az üvegipar, COVID-állónak bizonyultak. Az elmúlt időben robbanásszerűen megnövekedett a kereslet az edzett üvegek iránt, ezért döntött a társaság a nagyszabású fejlesztés mellett.

A jelenleg napi ötezer darab hőszigetelt üveget gyártó szatymazi központú vállalkozás a jövőben újabb gépsorok telepítésével még nagyobb mennyiségben, még gyorsabban, és a korábbinál nagyobb méretben tudják majd kiszolgálni a megrendelőket. A beruházást követően a napi elkészült darabszám elérheti akár a 6 és fél ezret is.

A négymilliárd forintos beruházáshoz márciustól kezdődően több ütemben érkeznek az új gépek: beszereznek egy nagyméretű és nagy hatékonyságú edzőkemencét, új lamináló gépeket, és az előkészítési munkákhoz szükséges megmunkáló központokat és csiszoló berendezéseket.

A gépek közül nemcsak az edzőkemence különleges óriási méretei miatt, hanem a megmunkáló központ is, ami egy Magyarországon eddig nem használt technológiai eljárással, vizes vágóberendezéssel működik.

A kifejezetten környezettudatos megoldás a gyémántszerszámok használata helyett vízzel és homokkal működik, ami utána újra felhasználható.

A gépekhez szükséges helyigény biztosítására húsz méterrel bővítik a már meglévő csarnokot, és egy új, 30 méter széles és több mint 100 méter hosszú új üzemrészt is felhúznak. Az üzem alapterülete így összesen 5400 négyzetméterrel lesz nagyobb. Az építkezés az év második negyedévében kezdődik, a teljes fejlesztés pedig a tervek szerint az év végén zárulhat le.

Az egy éve tartó járvány ellenére az elmúlt időszakban is nőtt a foglalkoztatottak száma a vállalkozásnál. Jelenleg 414 alkalmazottal dolgoznak, 60 százalékuk közvetlenül a termelésben vesz részt. Ezt a létszámot szeretnék az idén hatvannal növelni.

Forrás: Szeged.hu