Elismerték Szeged több évtizedes klímabarát tevékenységét

Elismerték Szeged több évtizedes klímabarát tevékenységét

Szegeden hosszú évek óta számos olyan program indult és valósult meg, amely azt a célt szolgálja, hogy a város minél zöldebbé, klímabaráttá váljon. Ezt a munkát ismerték el szerdán, az önkormányzat elnyerte a legklímabarátabb település címet.

Szegeden évtizedek óta fontos cél, hogy a város egyre zöldebbé váljon. A közterületek zöldítése mellett rengeteg olyan program, beruházás valósult meg, amely ezt a célt szolgálja.

Mihálik Edvin, Zöld Város programért felelős tanácsnok elmondta, számtalan szemléletformáló kampányt indítottak, például a levegőtisztaság, vagy a kerékpározás népszerűsítése érdekében. Emellett rendszeresen megszervezik az Autómentes Napot is.

Kiemelte,

az elmúlt négy évben 7 milliárd forintból nyolc óvodát és hét iskolát újítottak fel, valamint a város számos zöldterülete, a Liget, a Stefánia és a Vér-tó környéke is megújult.

Nagy Sándor alpolgármester azt is kiemelte, ez a folyamat a panelrekonstrukciós programmal indult, majd folytatódott a tömegközlekedés korszerűsítésével, bővítésével, a kerékpáros közlekedési fejlesztésekkel.

Hozzátette,

a jelenleg is zajló 22 milliárd forintos geotermikus fűtési rendszer kiépítése jól illeszkedik ebbe a sorba, hisz amikor elkészül, akkor évente huszonháromezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.

Ezeknek a beruházásoknak is köszönhető, hogy a Klímabarát Települések Szövetsége által tavaly meghirdetett pályázaton Szeged első helyezést ért el a megyei jogú városok kategóriájában és elnyerte a legklímabarátabb település címet.

Az elismerést ma adták át a városházán. Kovács Lajos, a szövetség elnöke elmondta, a szakértő zsűri Szeged esetében elsősorban azt emelte ki, hogy évtizedek óta zölden gondolkozik és hosszú távú stratégiával rendelkezik. Hangsúlyozta, egy település esetében a klímabarátság nem egy rövid távú elképzelés, hanem elhivatottságot igénylő, hosszú távú munka.

Az átadón elhangzott, ezek a programok folytatódnak, illetve újakkal is kiegészülnek annak érdekében, hogy a város felkészüljön a klímaváltozás kihívásaira, és továbbra is Szeged legyen Magyarország legzöldebb városa.

 

Forrás: Szeged.hu