Messze Szeged a legbringásabb magyar város: letekertük Debrecent és Győrt is

Messze Szeged a legbringásabb magyar város: letekertük Debrecent és Győrt is

Kerékpározásban vetélkedhettek májusban a magyar városok. Szeged az idén is toronymagasan verte a vidéki mezőnyt: két és félszer tekertük le az utánunk következő Debrecent – olvasható a szeged.hu cikkében.

A május 6-án indult „Bringázz a munkába!” tavaszi kampányban összesen 5 293-an vettek részt, és több mint 480 ezer kilométert tekertek le, amivel 214-szer lehetne körbeérni Magyarországot a határok mentén.

A 8 millió 642 ezer 144 kilokalória felhasznált energia pótlására körülbelül 2 és fél tonna gumimaci elfogyasztására lenne szüksége a résztvevőknek.

A három és fél hetes kampány során majdnem 70 millió forintnyi benzint spóroltak meg a kerekezők, miközben több mint 76 tonnával kevesebb szén-dioxid került a légkörbe.

A játékban külön kategóriában mérték a vállalatok, illetve a városok kerékpáros teljesítményét.

A vidéki városok között Szeged lett a legbringásabb, ahol a tavaszi verseny során 2 505 napot tekertek munkába az akcióhoz csatlakozók, a második Debrecen 1 091 nappal, a harmadik Székesfehérvár 881 bringázós nappal, Győr pedig 664 nappal zárja az élmezőnyt.

A megtett kilométerek száma alapján pedig Szeged, Székesfehérvár, Debrecen a sorrend.

Szegeden az elmúlt években a folyamatosan bővülő kerékpáros infrastruktúrának köszönhetően 5-ről 20 százalékra nőtt a kerékpáros forgalom aránya, amivel egyedülálló a magyar nagyvárosok között. Ma már minden ötödik szegedi a környezetbarát bringás közlekedést preferálja.

Szeged önkormányzata összesen 1,3 milliárd forintot költ a kerékpáros úthálózat bővítésére. A napokban adták át a várost Sándorfalvával és Ópusztaszerrel összekötő kerékpárút közel 6 és fél kilométeres szegedi szakaszát. A nagyrészt európai uniós forrásból megvalósuló beruházás teljes költsége több mint 880 millió forint volt. A közeli jövő terveiben szerepel a lézerközponthoz vezető kerékpárút és a városból Bordány irányába kivezető út megépítése is.

A kampányban megtett kilométerek száma: 480 ezer 119.

Részvevők:

  • 1708 vállalat
  • 1779 csapat
  • 5293 kerékpáros

Városok:

  • Szeged 2505 nap
  • Debrecen 1091 nap
  • Székesfehérvár 881 nap
  • Győr 664 nap

A tavaszi kampánynak ugyan vége, de a kerékpárokat nem érdemes eltenni; egyrészt jön az igazi bringás idő, másrészt ősszel, szeptember 9-22. között folytatódik a „Bringázz a munkába!” akció.

Forrás: www.szeged.hu

(A kép illusztráció)