Botka László: Közösen túl fogjuk vészelni ezt a helyzetet, pánikra semmi ok!

Botka László: Közösen túl fogjuk vészelni ezt a helyzetet, pánikra semmi ok!

Szeged polgármestere a Facebookon tartott helyzetjelentést, valamint bejelentett több új intézkedést, amit a koronavírus-járvány megfékezése, ugyanakkor az élhető élet fenntartása érdekében hoztak.

„Rendkívüli időket élünk, és ez rendkívüli fegyelmezettséget követel meg mindenkitől. A koronavírus elleni védekezés mindannyiunk életében komoly változásokat hozott. Szeretném megköszönni, hogy a szegediek többsége megértette, milyen nagy veszélynek vagyunk kitéve. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki betartja az előírásokat, aki otthon marad, és ezzel segíti a járvány lelassítását, megfékezését.”

– írta Botka László a Facebookon, videós bejegyzése elé, amiben a többi között elmondta, hogy jelenleg a város negyvenöt óvodájából hatban tartanak ügyeletet, ezekben a ma, március 23-án összesen harminc gyerek, az óvodások összesen fél százaléka jelent meg. A tizenhárom önkormányzati bölcsődéből négyben van ügyeletet, ezekbe összesen tizenhárom gyereket vittek a szüleik, ami az összes gyerekek egy százaléka.

A polgármester szerint megértették a felelősségüket a szegedi szülők, akiket arra kér, hogy jövőben is csak azokat a kisgyerekeket vigyék az ügyeletes óvodákba és bölcsődékbe, akiknél tényleg nem lehet megoldani az otthoni felügyelet.

Botka László továbbá arra kérte minden szegedit, vegye komolyan az intézkedéseket, és szigorúan tartsa be azokat, akár a kormány, akár a város döntéseiről van szó.

A polgármester a bejegyzésében azt is írja, hogy elmúlt napokban számos lépést tettek a szegediek védelmében és a járvány okozta gazdasági károk enyhítése érdekében, ma viszont további intézkedéseket rendelt el.

A Botka által bejelentett legfontosabb intézkedések:

  • Április 1-jétől mentesülnek a bérleti díj fizetési kötelezettség alól azok az üzletek, cégek és vendéglátóhelyek, amelyek önkormányzati tulajdonú ingatlanban működnek, ha bezárják az üzletüket.
  • Ha valaki az önkormányzati tulajdonú ingatlant másnak adta albérletbe, akkor mentesül a fizetési kötelezettség alól, ha igazolja, hogy az albérlőjének semmit sem kellett fizetnie a bezárása után.
  • Tovább szűkül az elkövetkező napokban a szegedi tömegközlekedés, de úgy, hogy a nélkülözhetetlen közszolgáltatások, a patikák, az élelmiszerüzletek és -gyártók dolgozói továbbra is időben el tudjanak jutni munkahelyükre.
  • A Cserepes sori piacot azonnali hatállyal bezárják.

A polgármester teljes videóját itt nézheti meg:

Forrás: www.szeged.hu