Méltó helyen rendezik majd meg a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát Szegeden

Méltó helyen rendezik majd meg a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát Szegeden

Magyarország rendezheti 2023-ban a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, amelynek Szeged ad majd otthont. A rangos tudományos versenynek a Science Park Szeged területén megvalósuló „Látogató Központ és Informatikai Múzeum” épülete ad majd helyet.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, amely az egyik legrangosabb tudományos diákverseny, 1989-ben rendezték meg első alkalommal. Az esemény mára világméretűvé nőtte ki magát, amelyen mintegy 80 ország vesz részt rendszeresen. A 2023-as verseny rendezési jogára a Szegedi Tudományegyetem, a Digitális Jólét Program és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közösen pályázott – sikerrel.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia magyarországi rendezésének külön apropóját adja, hogy 2023-ban lesz a modern számítógép atyja, Neumann János matematikus születésének 120. évfordulója.

A rangos nemzetközi diákverseny helyszínéül a volt szegedi szovjet laktanya területén – az országos tudományos és innovációs park hálózatának részeként – megvalósuló Science Park Szeged szolgál majd. A kialakítás alatt levő „Látogató Központ és Informatikai Múzeum” épülete nem csupán a diákolimpiának ad helyet, hanem az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány gondozásában levő gyűjtemény bemutatótermeinek is.

A kormányzati forrásból és az SZTE kezelésében megvalósuló Science Park Szeged projekt olyan komplex fejlesztés, amely regionális szinten hangolja össze az állami, egyetemi és gazdasági szereplők együttműködését. A tudományos és innovációs park területén néhány éven belül a régió leginnovatívabb, legdinamikusabban fejlődő hazai és nemzetközi vállalkozásai működnek majd, egymással szoros szinergiában, komoly lökést adva ezzel a város és a régió gazdasági fejlődésének.

Forrás: www.szeged.hu