Érdekli a befektetőket Szeged

Érdekli a befektetőket Szeged

– Tizenöten dolgozunk most. Idén 180 millió forintból gazdálkodunk; ez nagyban függ attól, milyen projektekben veszünk részt – mutatja be a Szeged Pólus Nonprofit Fejlesztési Kft.-t Csanádi Zoltán. Az ügyvezető igazgató hozzáteszi, közel 26 millió forint önkormányzati támogatást kaptak idén, a többi a projektekért kapott projektmenedzseri szolgáltatás díja. 2005-ben hozta létre az önkormányzat a Szeged Pólust. 2006-tól a város közel 30 milliárd forint értékű tömegközlekedési nagyprojektjét koordinálta, ami 2015 végéig tartott. A további kisebb-nagyobb beruházásokkal együtt a mai napig összesen 40 milliárd forint fejlesztés zajlott a Szeged Pólus közreműködésével.

Uniós projekteken dolgoznak

Uniós finanszírozású projektek lebonyolítása a Szeged Pólus egyik alaptevékenysége. Ez az utóbbi egy évet nézve jellemzően előkészítési, tervezési és engedélyeztetési munkákat jelentett, és a kivitelezéshez szükséges közbeszerzések koordinálását. – Jelenleg a legjelentősebb projektünk az Etelka sorra tervezett fedett sportuszoda – emeli ki az ügyvezető. A tervek szerint még idén meghirdetik a kivitelezői közbeszerzési pályázatot, és 2019 nyarára állhat az épület. Olyan önkormányzati fejlesztéseknél is közreműködnek, mint a lézerközponthoz vezető út építése a Vértói út– Zsámbokréti sor–Vinkler László út nyomvonalon, amely várhatóan 2019-re 3,5 milliárd forintért épülhet meg. Ez kerékpárút-építést, csapadékvíz-elvezetést, új útépítést és útrekonstrukciót is magába foglal. Kerékpárút épül még Bordány és Sándorfalva felé, Tarjánban, valamint a gumigyártól a logisztikai központig.

Etelka sori uszoda látványterve. A Szeged Pólusnak jelenleg ez a beruházás a legjelentősebb projektje.
Liget, Tarján, Odessza, Stefánia

A Szeged Pólus közreműködik az úgynevezett Zöld Város Projektekben is. Az újszegedi liget, Tarján és Odessza jövőre készül el, a Stefániát 2019-ben kell befejezni. Csapadékvíz-elvezetési projektet is koordinálnak, aminek az első fele egymilliárd forint érmegállapodást. Jövőre itt is kezdődik a kivitelezés. Emellett foglalkoznak az önkormányzat összesen nagyjából harminc bölcsőde-, óvoda-, iskola- és orvosirendelő- felújításaival is. A Korondi utcai rendelő már a használatbavételi engedélynél tart, a Budapesti körúti műszaki átadását várhatóan a hónap végén zárják le. A dorozsmai rendelő építése jövő márciusra fejeződik be. Bő egymilliárdos fejlesztés lesz a Tisza Lajos körúton is, ott a közbeszerzés után tavasszal indul és ősszel zárul a munka. A foglalkoztatási paktum önmagában is újabb egymilliárd forintot jelent.

Befektetőket ösztönöznek

2015 óta a Szeged Pólus másik kiemelt feladatára is hangsúlyt fektet: a város közép- és hosszú távú befektékű tetésösztönzési stratégiáját valósítják meg. – Szegedre érkező, illetve már itt megtelepedett hazai vagy külföldi vállalkozások informálása, befektetői látogatások szervezése a feladatunk – magyarázta Csanádi Zoltán. Jelenleg a szolgáltató központokra, az IT-re (információtechnológia) és az autóiparra (például informatikai fejlesztés, navigáció, energiatárolás) fókuszálnak. A negyedik irány az élettudomány, az ötödik az élelmiszeripar. Mindeközben igyekeznek rábírni a beruházókat, hogy új irodaházakat építsenek, mert van rájuk igény. A Szeged Pólus fontos partnere a Nemzeti Befektetési Ügynökség. A befektetői megkeresések 80 százaléka rajtuk keresztül érkezik. gyobb befektetői igény jelentkezik, ahol Szegedet is komolyan veszik. A kereslet kiaknázása érdekében a Pólus a Szegeden működő nagyobb ingatlanforgalmazókkal is együttműködési érmegállapodást kötött, így nemcsak az önkormányzati ingatlanokat, de a magánkézben lévőket is kínálni tudják. Elsősorban a magas hozzáadott értéket képviselő ágazatokat ösztönzik.

A BP betelepülése révén más piaci szereplők is elhiszik, hogy Szeged megfelelő helyszín a szolgáltató központok számára.

A szolgáltató központok közül például a BP betelepülése óta más piaci szereplők is elhiszik, hogy Szeged megfelelő helyszín az iparág számára. Az IT-szektorból pár éve az NNG érkezett, jelenleg az EPAM és az ITSH is tervez jelentősebb létszámbővítést. Jövőre pedig az autóipart és az élettudományi ipart képviselő befektetőket szeretnének a városba csábítani.

Forrás: Szegedi Tükör, 2017. október 28. szám