Százmilliókból stressztűrő növényeket termeszt a szegedi Flóratom két partnerével

Százmilliókból stressztűrő növényeket termeszt a szegedi Flóratom két partnerével

Stressztűrő zöldségfajok nemesítésére nyert 673 millió forint vissza nem térítendő támogatást három cég, köztük a szegedi Flóratom Kft.

A ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., a Flóratom Kft. és a Neumann János Egyetem konzorciuma olyan paprika, borsó, uborka és dinnye hibrideket hoznak létre, növényfiziológiai mérések segítségével, amelyek a lehető legjobban ellenállnak a klímaváltozásból adódó stressztényezőknek.

A következő évtizedekben a növénynemesítés irányát döntően meghatározó tényező lesz a klímaváltozás talajszerkezetre, talajminőségre gyakorolt hatása, a növényeket ezek révén érő stresszhatások elleni küzdelem – állapítja meg a konzorcium közleménye.

A paprikánál egy olyan fajta létrehozására törekszenek, amely ellenáll az extrém magas hőmérsékletnek, a hőmérsékletingadozásnak, magas sókoncentrációnak, és jól viseli a szárazságot is. A borsónál egy korai fajta, sötétzöld színű – feldolgozás esetén kevésbé színvesztő – nagyméretű, magas szintű biotikus stressztoleranciával rendelkező fajta nemesítését tűzték ki célul a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) Alap támogatásából.

Az uborka és a dinnye esetében magas só tolerancia szintű fajtákat akarnak létrehozni, amelynek révén e két növényfaj termesztése jobban eltolódhatna a mediterrán térség felé.

Forrás: www.szeged.hu