ELI Science Park: utakat épít, önjáró trolit küld Szeged a tudomány központjába

ELI Science Park: utakat épít, önjáró trolit küld Szeged a tudomány központjába
Itt van a város kapujában a XXI. század tudománya, és itt a lehetőség arra is, hogy ehhez méltó közlekedési infrastruktúra is épüljön. A beruházással Béketelep is jól jár – meg mindenki, aki „hátulról” közelíti meg a bevásárlóközpontokat.

“Szeged, ELI lézerközpont közlekedési kapcsolatok javítása” címen nyújtott be pályázatot a város azért, hogy a lézerközpont, a mellé tervezett Science Park és inkubátorház, valamint az 5-ös főút bevezető szakasza melletti ipari-kereskedelmi-logisztikai tengely az eddigieknél gyorsabban elérhető, közvetlenül megközelíthető legyen. A pályázat lényegében útépítésről szól, de kapcsolódik hozzá annak a trolivonalnak a kiépítése is, amelyet központi költségvetési támogatásból lehet majd megvalósítani. A sikerrel jól jár Béketelep is, hamarabb gyorsabban érhető el majd az ottlakóknak a belváros. És azt se feledjük, nagyon sokan a kertváros szűk utcáin keresztül igyekeznek a bevásárlóközpontokba, megspórolva ezzel jó néhány jelzőlámpát, és kilométert is.

De mire készül itt pontosan Szeged?

Újrókusról induló, a Vértói utat, Zsámbok-réti sort (Béketelep) és a Vinkler László utcát (Öthalom lakópark) is érintő, a Régi Posta utcát is magába foglaló mintegy 4,2 kilométer hosszú tervezési terület komplex fejlesztésével a gyalogos-, a kerékpáros-, az egyéni gépjármű-forgalom, és közösségi közlekedés feltételei egyaránt javulhatnak elősegítve ezzel a helyi gazdaság fejlődését, a foglalkoztatás növekedését.

  • A kerékpáros és gyalogos közlekedés feltételeit javítandó kerékpárút, illetve kerékpársáv, valamint gyalogjárda létesítésül a Vértói úton meglévő infrastruktúrához csatlakozva Béketelep érintésével az ELI lézerközpontig. Kiépül a Vértói út és a Zsámbok-réti sor mentén, valamint a Szeged–Békéscsaba vasútvonal szintbeli keresztezésénél hiányzó kerékpáros és gyalogos infrastruktúra is.
  • A Zápor út és a Régi posta utca között a Hosszú utcával párhuzamosan, a Szeged Építési szabályzatában rögzített nyomvonalon új gyűjtőút, valamint az ELI lézerközponthoz vezető bekötőút létesítése az egyéni közlekedés feltételeit javítja. Az új összekötés kiépítése, a meglévő útszakaszok felújítása révén új, közvetlen és gyors összeköttetés jön létre Szeged dinamikusan fejlődő beruházási területe és a nagy lakósűrűségű lakótelepek között.
  • Új közösségi közlekedési megállóhelyek létesítése, a meglévők felújítása révén lehetőség nyílik a területet kiszolgáló viszonylatok átszervezésére, illetve a science parki terület benépesülése esetén új viszonylatok indítására, ezzel is segítve a területen dolgozó emberek munkába járását.

A beruházás 3 milliárd 400 millió forintba kerül, az utolsó fillérig támogatásból készülne el a beruházás, azaz nem kell rá külön forrást elkülöníteni a város költségvetéséből.

Trolival, de drót nélkül a lézerközpontig

A városrész és a lézerközpont tömegközlekedésének fejlesztését központi költségvetési támogatásból valósíthatja meg Szeged. Trolit vinne a városhatárra az SZKT, de mielőtt bárki oszlop- és dróterdőt vizionálna gyorsan megjegyezzük, a legújabb Ikarus-Škoda trolikhoz hasonló, akkumulátoros önjáró járművek beszerzésén gondolkoznak. Ez azt jelenti, az 5-ös vonal mostani Vértói úton lévő végállomásáig hagyományos trolibuszként közlekednének, ott „engednék el” a felsővezetéket, majd onnan elektromos buszként mennének tovább. Erre a piros trolik már most is képesek, emlékezzünk, most a hídi vásár idején is már ezek és így, lehúzott csápokkal ingáztak. Emlékezetes volt ezeknek a járműveknek a baktói próbázása is: a 77-es vonalára álltak be, épp ezért.Azt tesztelte ugyanis akkor az SZKT, hogy a kisebb forgalmú vonalakon hogyan, mennyire megbízhatóan teljesítenek ezek az akkumulátoros járművek.

Sikeres pályázat esetén öt ilyen trolival bővülhet az SZKT járműparkja. Szintén a projekt része az a felsővezetéki csatlakozást elősegítő infrastruktúra, amellyel a jármű automatikusan csatlakozhat majd a vezetékhez, ha már alatta van. Ezen kívül egy töltőállomást is kiépítenek majd a „belső”, belvárosi végállomáson. Ez a beruházás a „Szeged tömegközlekedésének elektromos alapra helyezése” című projektben valósulhat meg, a munka elindulásához a Modern Városok Program Bizottság döntése szükséges.

Forrás: www.szeged.hu