Nem kockák, már gömbök: informatika egy csipet fűszerrel

Nem kockák, már gömbök: informatika egy csipet fűszerrel
Szegedről egészen Londonig mentek céget alapítani. Ma már Londonból jönnek hozzájuk dolgozni. Közben elhozták az online üzleti világ „Oscar-díját” is. Ha az informatikusokat kockáknak hívjuk, őket nyugodtan becézhetjük gömböknek.
 
A startup (korai fázisú vállalkozás) az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat jelenti, amelyek többsége termék- vagy üzleti modell innovációjával foglalkozik. Ezek a cégek a magas növekedési potenciál miatt a nemzetközi piacokon való jelenlétet tűzték ki célul.

Három szegedi fiatal és egy barátjuk 2012-ben úgy gondolta, befektetőt keresnek ötletükhöz. A történet érdekessége, hogy nem idehaza, hanem Londonban próbáltak szerencsét, és találtak befektetőt.

Az Antavo egy Szegedről indult startup vállalkozás, amelynek online szoftvereit már öt kontinens több, mint 30 ezer vállalkozása használta. A cég az elmúlt évben komoly szakmai sikereket könyvelhetett el: megháromszorozódott a bevételük, valamint 14-ről 40 főre nőtt az alkalmazottaik száma.

Ezért budapesti és londoni irodájuk mellett új szegedi helyszínre költöztek: a Kelemen utcai Mayer-ház emeletén alakítottak ki számukra egy új, 400 négyzetméteres irodát, amelyet ma avattak föl.

A szegedi cég főként a divatiparban működő cégeket célozza meg termékeivel, szolgáltatásaival országhatárok nélkül.

Idehaza eddig egyetlen céggel, a MaiUtazással dolgoztak együtt, miközben üzleti partnereik vannak Olaszországban, az Egyesült Államokban, Németországban, Angliában, Franciaországban, Svájcban és Ausztriában.

Ma már öt különböző nemzetiségű munkatársuk van, három különböző irodában. Jelenleg olyan marketingszoftvert fejlesztenek, amelynek célja hatékony, nem hagyományos hűségprogramok kialakítása és futtatása.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban?

– A legtöbb cég eddig az ügyfeleit a vásárlásaik után jutalmazta, díjazta. A mi ötletünk azért különleges, mert olyan programokat dolgozunk ki, amelyekkel segítjük a kereskedőket és a különféle brendeket a meglévő vásárlókat megtartani – mondta Kecsmár Zsuzsanna, a cég egyik alapítója.

Mondana egy példát?

– Az egyik ügyfelünknek, aki egy sportmárkát forgalmaz, fontos az aktív életstílus. Ezért ők azt jutalmazzák, ha valaki részt vesz a heti kihívásaikon és elmegy futni. Mi ezt mindenféle technológiai segítséggel követni és jutalmazni is tudjuk. Vagy, ha valaki visszaviszi a boltba régi ruháit, hogy újrahasznosítsák, akkor azt is be tudjuk építeni egy hűségprogramba.

A cég szeptember végén elnyerte az online üzleti világ Oscar-díjának is nevezett eCommerce Awards Excellence-t, amelyen komoly hírű nemzetközi cégek online kampányai vetélkednek egymással.

Nagy-Britannia legrangosabb internetes kereskedői díjának „Legjobb e-mail marketing kampány” kategóriájában lett győztes a szegedi Antavo, amely kiemelkedő nemzetközi sikert jelent a cég életében.
A rangos elismerést egy neves nemzetközi divatcéggel, a LuisaViaRoma-val közös, kiemelt sikerű és újszerű online hűségprogram kialakításáért kapták.

– Ez a programunk olyan sikeres volt, hogy egyetlen e-mail több bevételt hozott a cégnek, mint az év összes többi elektronikus reklámlevele.

Az Antavonál most megfordult a kutyában a sörét: míg magyarok százezrei mennek Londonba dolgozni, hozzájuk már Londonból jönnek Szegedre munkát vállalni.

– Londonban egy autókölcsönzéssel foglalkozó cégnél dolgoztam, de találkoztam Kecsmár Zsuzsával, tőle hallottam az Antavoról és Szegedről. Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy kipróbáljam magam. Egy gyorsan növekvő cégnél szerettem volna dolgozni. Ez most valóság lett, április óta élek itt, és mára sikerült Szegedet is megkedvelnem – mondta Sam Gadsby, aki a saleses csapat egyik tagja.

Nagy Sándor alpolgármester szerint Szegeden jelenleg háromezer informatikus dolgozhat. Általában csak a nagyobb cégeket ismerik az emberek, pedig sok kisebb és nagyon sikeres vállalkozás is működik a városban.

– Számomra az Antavo a jó példa arra, hogy túllépve az informatikán a globális piacon is sikeres tud lenni a szegedi tudás. Abban bízom, hogy ez jó húzóerő lesz és új munkakultúrát honosíthat meg a városban – mondta az irodaavatón részt vevő alpolgármester.

 

Forrás: www.szegedma.hu