Már közel 500 munkahelyet teremtett a BP Szegeden, és tovább bővítheti a létszámát a világcég

Már közel 500 munkahelyet teremtett a BP Szegeden, és tovább bővítheti a létszámát a világcég

Már közel 500-an dolgoznak a BP új szolgáltatóközpontjában, amely másfél éve nyílt meg Szegeden a régi ruhagyár felújított, átalakított épületében. A világcég szegedi központjának igazgatója, Knezevics Viktor a jövőt illetően lapunknak elmondta, bár konkrét tervük arra nincs, hogy hány fővel akarnak még nőni, az sem eldöntött, hogy 500-nál megállnak. Szót ejtettünk még az utánpótlásról és a Szegedre visszatérő szakemberekről. A Szegedi Tükör interjúja.

– Közel másfél éve nyílt meg Szegeden a BP új, globális üzleti szolgáltatóközpontja, ahol a magas szintű pénzügyi, számviteli, adóügyi, illetve beszerzési szolgáltatások mellett ügyfélszolgálati megoldásokat is nyújtanak a világcég működéséhez. Elégedettek Szegeddel? Mennyire váltak be a számításaik?

– Szeged önkormányzatával, az egyetemmel, a szegedi szervezetekkel és a városban működő hasonló cégekkel nagyon jó az együttműködésünk. Elégedettek vagyunk, hiszen mindenkivel nagyon jól lehet együtt dolgozni. Ugyanazokkal a kihívásokkal nézünk szembe, s ezekre is vannak törekvések, hogy közösen oldjuk meg. Itt elsősorban a munkaerőpiaci helyzetre gondolok, ahol az általános angol nyelvű és pénzügyi tudással rendelkező embereket elég könnyen meg tudjuk találni, és be tudjuk hozni a céghez. Van azonban néhány olyan nyelv és képzettségi vagy szakmai tapasztalati kombináció, ahol ez egy kicsit tovább tart.

– Brian Puffer, a BP GBS akkori alelnöke 2016-ban azt nyilatkozta, azért választották Szegedet, mert fontos volt az egyetem, az üzleti élet és a jó infrastruktúra, és Szeged magasan nyert a versenyben Pécs és Debrecen előtt. Azt is mondta, hogy a város a legvonzóbb a szolgáltatásipar szempontjából, itt a legtöbb a diák ezer főre vetítve. A központ avatásán elhangzott, hogy 500-ra növelik a létszámot. Hogyan állnak most ezzel?

– Bár a központunkat 2017 szeptemberében nyitottuk meg, már az év januárjától folyamatosan kerestük és találtuk meg a munkatársainkat. 2017 végén már körülbelül 270 fővel működtünk. Jelenleg ez a szám 460 fő, tehát nagyon közelítünk ahhoz a célkitűzéshez, amit meghatároztunk saját magunknak, vagyis az 500 körüli létszámhoz. Jó szakembereket sikerül itt helyben is találni, de akár vissza is csábítani őket ide, Szegedre.

Szeged mindenféle szempontból vonzó város, és azok közül, akik esetleg el is hagyták korábban, mert nem találták meg itt akkor a számításaikat, visszavágynak a városba. Mi igyekszünk olyan helyzetet teremteni a munkaerőpiacon, hogy aki ebben a szegmensben szeretne elhelyezkedni, az visszatérhessen a városba.

Erre már számos példánk van. Ugyanakkor, az egyetem folyamatosan bocsátja ki azokat a kiváló hallgatókat, akikkel együtt tudunk dolgozni. Nyilván nemcsak pályakezdők, hanem seniorok is dolgoznak nálunk, de azt látjuk, hogy az utánpótlással nincs gond. Az egyetem gazdaságtudományi karával egyébként van egy közös SSC kurzusunk, amelyre húsz-huszonöt hallgató jár. Nemrég nyitottuk meg a kurzust, ahol több hallgató is elmondta, egyrészt azért választotta az SSC kurzust, mert a korábbi hallgatók, egyetemi társaik nagyon pozitívan nyilatkoztak róla, másrészt szeretnék megismerni a BP-t, a multik világát. Nyilván abban is gondolkodnak, hogy később hogyan tudnak majd a BP-nél elhelyezkedni.

– Akkor ez azt jelenti, hogy tovább bővítik majd a létszámot, és az 500 munkahelyen fölül újabb 100-200 munkahelyet teremtenek Szegeden?

– A BP-n belül a GBS igazán sikeres évet zárt, és egyre nagyobb iránta a bizalom a globális szervezeten belül. Egyre hangsúlyosabb elemei vagyunk azoknak a válaszoknak, amiket a körülöttünk lévő kihívásokra és változásokra a BP, mint a világ egyik vezető energiavállalata igyekszik adni – a legfontosabb az a globális, Kettős Kihívás (the Dual Challenge), amely szerint az emberiség egyre növekvő energiaszükségletét egyre csökkenő szén-dioxid kibocsátás mentén érjük el. Ezért bár konkrét tervünk arra nincs, hogy hány fővel akarunk még nőni, az sem eldöntött, hogy 500-nál megállunk. Feltett szándékunk, hogy a szervezet organikus fejlődését kövesse a szükséges erőforrások előteremtése mind Szegeden, mind pedig Budapesten.

 

Forrás: www.szeged.hu – Szabó C. Szilárd

Fotók: Iványi Aurél