Lézerek, robotok és tiszta víz az új nemzeti kutatások között

Lézerek, robotok és tiszta víz az új nemzeti kutatások között

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával öt nemzeti kutatás-fejlesztési program indul tíz új projekttel, összesen 5 milliárd forint támogatással – írja az MTI az M1 csatorna nyomán.

Magyarország kutatói számos területen a nemzetközi élvonalba tartoznak. A Nemzeti kiválósági program 2018. évi felhívása a felfedező kutatások társadalmi és gazdasági hasznosulását ösztönzi egy-egy olyan stratégiai területen, ahol a hazai kutatói kiválóság a legversenyképesebb lehet. Cél, hogy a nyertes pályázatok ipari projektek, informatikai fejlesztések és társadalmi programok indítását eredményezzék

– mondta Pálinkás József, az NKFIH elnöke a hivatal közleménye szerint.

 

A támogatott projektek az alábbi öt terület valamelyikére összpontosítanak:

  • a szegedi ELI lézeres kutatóközponthoz kapcsolódó, elsősorban kísérleti kutatások (3 projekt),
  • a mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatások (1 projekt),
  • a magyar társadalom biztonságának elősegítése (4 projekt az élemiszer-, kiber- és földrengésbiztonság, illetve a pszichológiai biztonságérzet területén),
  • „Tiszta ivóvíz” Nemzeti Program (1 projekt),
  • Fehérjetudomány és alkalmazásai (1 projekt).

Az NKFIH pályázatán Magyarország legversenyképesebb kutatóműhelyei kaphattak támogatást a kiírásban szereplő öt tématerületen induló projektjeikhez, amelyek megvalósítására 48 hónap áll rendelkezésre. Pálinkás szerint az eredményeket már egy év után elvárják, négy év után pedig értékelni tudják a programokat és dönteni tudnak a folytatásról is.

Az NKFIH 2014 óta 16 tematikus programot finanszírozott összesen 80 milliárd forint keretösszeggel, jelentős társadalmi, gazdasági, környezeti kihívásokhoz kapcsolódó olyan szakterületeken, mint az agykutatás, a nukleáris energia, a kvantumtechnológia, az agrárinnováció, az anyagtudomány vagy a daganatos és a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Forrás: www.index.hu