Lerakták az Etelka sori új fedett uszoda alapkövét

Lerakták az Etelka sori új fedett uszoda alapkövét
Szegediek évtizedes vágya teljesül azzal, hogy végre felépül az új fedett uszoda az Etelka soron. A kivitelező a napokban kezdi a munkát és 425 nap múlva már használatra készen áll majd a létesítmény, amelynek nevéről a szegediek dönthetnek.

 

Szegeden évek óta nagy igény volt egy fedett uszoda építésére, mivel a jelenlegi létesítmény már nem tudja kiszolgálni az oktatás valamint a sportolni, úszni vágyók igényeit. Ráadásul a rangos versenyek szervezéséhez előírt követelményeknek sem felel meg, valamint az átalakítás sem megoldható.

Az új uszoda helyszínének kiválasztásakor az egyik fontos szempont volt, hogy a szegedi oldalon épüljön fel, mivel a jelenlegi létesítmények az újszegedi oldalon találhatók. A kijelölés másik fontos szempontja volt, hogy a helyszín gépkocsival, közösségi közlekedéssel és akár kerékpárral is jól megközelíthető legyen.

Botka László polgármester az ünnepélyes alapkőletételen szerda délelőtt kiemelte, a szegediek évtizedek óta reménykedtek egy új uszoda felépítésében. „Bármilyen közvéleménykutatást is végzett az önkormányzat, a szegediek kívánságlistájának elején mindig ott szerepelt az új uszoda” – mondta a polgármester. Szeged a vízisportok városa, az itt élő 170 ezer ember és az itt tanuló 30 ezer egyetemista jogos igénye ez az új létesítmény – folytatta –, amely otthont ad majd az úszóknak, vízilabdázóknak, triatlonosoknak és könnyűbúvároknak, az élsportnak és az utánpótlás-nevelésnek is. Emellett lehetőséget biztosít az óvodai és iskolai ingyenes úszásoktatásra, valamint a szegediek sportolási, pihenési igényeit is kielégíti majd.

 

A polgármester azt is bejelentette, az új fedett uszoda elnevezésére a szegedieket kéri meg az önkormányzat. Ahogy a város lakói döntöttek az új villamosok és trolik színéről, az új híd elnevezéséről és a Móra park szökőkútjáról, úgy Szeged legújabb sportlétesítményének nevéről is ők dönthetnek.

Botka László hozzátette az új uszoda 425 nap múlva már állni fog és a jövő év végén már csobbanhatnak is a medencékben a látogatok.„Nemcsak Magyarország legújabb és legmodernebb, a nemzetközi előírásoknak mindenben megfelelő uszodája épül, hanem a legszebb is!”

Kanász István projektigazgató az építkezéssel kapcsolatban elmondta, a munkát a napokban elkezdik majd, a földmunkákkal 1,5-2 hónap alatt végeznek, ezt követik a mélyépítési munkálatok, utána pedig a vasbetonszerkezet építése. A tervek szerint az uszoda épülete az ősz végén kezd majd el kiemelkedni a földből.

A cég a budapesti Tüske uszodát építette, de ahogy a projektigazgató fogalmazott, a szegedi sokkal nagyobb feladat lesz, főleg a nagysága és a különlegesnek számító 52 méteres acélrácstartós lefedés miatt.

Az alapkő a nagymedence alá kerül, az acélhengert Botka László polgármester, Paár Attila, a kivitelező cég vezetője, Szabó Sándor országgyűlési képviselő és Joób Márton, az önkormányzat Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottságának elnöke tette le.

A létesítmény engedélyes és kiviteli terveit a TSPC Mérnökiroda Kft. és a DPI-DESIGN Kft. által alkotott konzorcium készítette el.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás 2017. december 17-én jelent meg, és idén eredményesen lezárult. A legjobb ajánlatot, 15,5 milliárd forinttal, a győri székhelyű West Hungária Bau Kft. és a szegedi DÉLKONSTRUKT Zrt. által alkotott konzorcium adta. Velük 2018. július 9-én írták alá a szerződést. A munkaterületet a kivitelező augusztus 13-án vehette át.

A beruházással egy 1200 fős fix lelátós fedett versenyuszoda épül meg, amelyben 50 méteres, valamint 25 méteres úszóversenyek, illetve vízilabda-mérkőzések is megrendezhetők. Emellett az akadálymentes kialakításnak köszönhetően a különböző parasportversenyeket is lehet tartani. A létesítmény megfelel a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA szabályainak és a tv-közvetítések feltételeinek is.

A 13 ezer 305 négyzetméter nettó hasznos alapterületű uszodaépületben megtalálható lesz egy 50 méter hosszú, 25 méter széles, 10 pályás, 2,2 méter mély versenymedence, amelyből egy mozgatható válaszfal segítségével 2×10 25 méteres pálya alakítható ki. A medencecsarnok természetes megvilágítású lesz, sötétíthető, valamint tv-közvetítésre alkalmas sportvilágítást is kiépítenek benne.

A versenymedence mellett egy 25 méter hosszú és 15 méter széles, 6 pályás, 1,8 méter mély bemelegítő medence, egy 20 méter hosszú és 12,5 méter széles, 90 centiméter mély meleg vizes tanmedence, valamint melegvizes külső-belső lazító ülőmedence is az uszoda része lesz.

A sportolói és a lakossági igények teljes körű kielégítése érdekében kondicionáló termek, konferenciaterem, egyesületi irodák, gyermekmegőrző, tanulószoba, üzlethelyiség és egy wellness részleg is megtalálható lesz az új létesítményben. A lelátók az akadálymentes kialakításnak köszönhetően kerekes székkel is megközelíthetők lesznek.

 Forrás: www.szeged.hu