Közösségi iroda a szegedi ferenceseknél - Door Office

Közösségi iroda a szegedi ferenceseknél - Door Office

A kolostorban dolgozásról mostanában mindenkinek a miniszterelnöki hivatal új irodája jut eszébe a Várban. Pedig nem kell se kormányfőnek, se szerzetesnek lennünk ahhoz, hogy mi is ezt tehessük. Mondjuk célszerű hozzá Szeged környékén élnünk. Itt működik ugyanis Európa egyetlen kolostor coworking irodája, amely nem csak az épület történelme miatt nevezhető rendháznak, hanem mert azért is, mert a nagy részét ma is ferencesek lakják.

Nem olyan rég mutattam be az Antavo lofthangulatú, klassz irodáját, amire kaptam egy izgalmas olvasói levelet azzal, hogy “ha már Szeged, és különlegesség, akkor gyorsan ajánlanék figyelmetekbe valamit!”. Ez a valami pedig Door Coworking Office volt. A honlap alapján egy viszonylag átlagos közösségi irodáról van szó, ahol bárki bérelhet magának helyet.

Ami különlegessé teszi az a helyszín. Ez ugyanis egy kolostorban működik. Már az irodafotókon is látszik, hogy egy szép, bolthajtásos, barokk (helyenként annál is korábbi stílusokat idéző) házról van szó. Egyszerű, de teljesen jó berendezése van. A padlón elterülő térkép, meg a történelmi tablók tekinthetők érdekességnek, a többi leginkább a praktikumról szól. Oké, a lift beillesztése elég jól sikerült.

A nagy szám az egészben, hogy a szegedi ferences kolostor nagy részét ma is a szerzetesek lakják. Ahogy már több mint ötszáz éve – ennél hosszabb ideje csak a Pannonhalmi Bencés Főapátság működik hazánkban. A közelmúltban a Ferences Rendtartomány adta ki az épületegyüttesnek valamivel kevesebb mint egynegyedét, ahová most nyugodtan be lehet ülni dolgozni.

Az egyes funkciók (coworking, rendi élet, plébánia), elkülönülnek egymástól, így senki nem zavar senkit. Bár mint megtudtam, “a kolostor bejárata közös, a földszinti folyosóról egy lépcső vezet az irodákhoz, és van olyan közös tér is, ahol például a Doorból lehet átmenni a templom karzatára”.  Szóval azért nem csak pusztán a falak adják a kolostori hangulatot.

A Door Coworking Office is indul az Év irodája versenyen, szóval az ottani adatlapjukon is találni egy csomó fotót és leírást róluk. Aki pedig a kolostorra kíváncsi, az a latogatobarat.hu oldalon talál róla bővebb információt (mely amúgy a legcsodálatosabb domainnév, amivel idén találkoztam).

Forrás: www.index.hu