Jövőre még kevesebbszer kell majd készpénzzel fizetnünk Szegeden

Jövőre még kevesebbszer kell majd készpénzzel fizetnünk Szegeden

Népszerű az online fizethető menza és a bankkártyás jegyautomaták a tömegközlekedési járműveken, a város pedig további szolgáltatásokat igyekszik készpénzmentesen is elérhetővé tenni. Erről Nagy Sándor alpolgármester beszélt a minap a második Tech Trend Show-n.

Második alkalommal találkoztak Szegeden a régió informatikai szakemberei. A Tech Trend Show célja, hogy a gyorsan fejlődő szakma aktuális kihívásai kapcsán alakuljon ki párbeszéd a szereplők között. Az idei főbb témák között az elektronikus fizetési megoldások, a mobilitás és a digitális egészségügy is szerepeltek.

A szegedi informatikai szektor folyamatosan és jelentősen fejlődik, egyre több informatikai vállalkozás dolgozik a városban. A második Tech Trend Show a terület szakembereinek nyújtott lehetőséget, hogy találkozzanak, megvitassák az újdonságokat, vagy akár új üzleti kapcsolatokat is építsenek.

„Ez a piac elég dinamikusan fejlődik, a klaszterünk remélhetően egy maghatározó szereplője ennek a piacnak, több mint tíz éve vagyunk jelen, mint szerveződés. Azt érzékeltük, hogy nagy igény van arra, hogy a különböző szakterületeknek az ismereteit ilyen módon megosszuk, illetve egyúttal egy nagyon jó találkozási pontot, időt biztosítsunk a különböző szereplők számára” – mondta a Szeged Televíziónak Susányi Tamás, a rendezvényt szervező Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter irányításáért felelős Porta Novum Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A szakmai napon két helyszínen, nyolc szekcióban harminc előadó segített körüljárni a mobilitás, a szoftverfejlesztés vagy éppen az informatikai munkaerőhiány témáját. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester Szeged okosváros-elképzeléséről, azon belül a készpénzmentes fizetési lehetőségek egyre bővülő köréről beszélt.

„A két legsikeresebb szolgáltatás a tavaly indított iskolai étkeztetés volt (online fizethető, megrendelhető és lemondható menza a város összes iskolájában és óvodájában – a szerk.), ez hatvanhárom százalékos használatnál tart, illetve az idén indított fedélzeti bankkártyás jegy (a tömegközlekedési járműveken – a szerk.), ahol októberben már harmincegy százalék volt az áttérési arány. Szeretnénk ezekhez a szolgáltatásokhoz kapcsolódva újakat indítani. Várható, hogy az Agórának a szolgáltatásai is elérhetőek lesznek online megrendelés útján és online bankkártyás fizetés útján” – mondta Nagy Sándor a tévének.

A Sport és Fürdők Kft. is elindítja 2019-ben az elektronikus fizetési szolgáltatásait és az önkormányzati intézmények többsége is igyekszik készpénzmentes irányba fejleszteni. A második Tech Trend Show-n szó esett még a városi közlekedés jövőjéről, és az egészségügy digitális lehetőségeiről is.

Forrás: www.szeged.hu