Gerard Mourou-t, az ötletgazdát köszöntötték a szegedi lézerközpontban

Gerard Mourou-t, az ötletgazdát köszöntötték a szegedi lézerközpontban

Az ő fejében született meg az európai lézerközpont gondolata: Gerard Mourou tiszteletére egy új elemmel bővült a szegedi lézerközpont lézertörténeti idővonala.

A szegedi lézerközpont munkatársai a kutatócentrum ötletgazdájaként tisztelik Gerard Mourou-t. A francia fizikus angol nyelvű ünnepi köszöntőjében felidézte azt a pillanatot, amikor először került szóba Szeged neve egy lézeres kutatóközpont lehetséges helyszíneként. Az ELI projekt ötletgazdájának a szegedi Juhász Tiborral való találkozás volt az egyik meghatározó impulzus, és ezt követően dolgozták ki azt az uniós finanszírozású projektet, amely egy csehországi, egy romániai és egy magyar kutatóközpont összehangolt munkájára épül.

A mindenki által látogatható, az ELI épületéhez vezető lézertörténeti idővonalon nagyméretű köveket helyeztek el, amelyek olyan meghatározó események idejét és a hozzájuk kötődő személyek neveit örökítik meg, akik munkásságukkal nagyban hozzájárultak a tudományág fejlődéséhez. Ezúttal Gerard Mourou professzor tiszteletére helyeztek el egy idővonalkövet így tisztelegve az intézet ötletgazdája előtt, egyúttal gratulálva neki a Nobel-díjhoz.

Az ünnepélyes avatáson jelen volt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is, aki beszédében hangsúlyozta, „Szegeden nem csupán Magyarország legnagyobb kutatás-fejlesztési projektjét valósították meg, hanem kézzelfogható tudományt építenek. Az itt folyó alapkutatás a kiindulópontja ugyanis sok speciális kémiai, biológiai, matematikai, és természetesen fizikai kutatásnak.”

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője ehhez hozzátette, „Mourou professzor több évtizedes szakmai munkájának elismeréseként kapta meg megosztva az idei fizikai Nobel-díjat. Büszkék vagyunk arra, hogy Csehország és Románia mellett hazánkban megvalósuló ELI-projekt kezdeményezőjeként a kezdetektől fogva együttműködhetünk vele a szegedi lézeres kutatóintézet, az ALI-ALPS megvalósulásában.”

A Mourou professzor tiszteletére készített idővonalkőről az ünnepség végén egy drón emelte magasba a leplet, majd az ünnepelt után az intézet munkatársai is megszemlélték az új nevezetességet. A lézerközpontból a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termébe indult a francia professzor, ahol előadást tartott a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak és oktatóinak.

Forrás: www.szeged.hu